Light Dark

Chiar dacă volumul creditelor ipotecare noi a înregistrat o creștere pe parcursul acestui an, evoluția sa a fost puternic influențată de refinanțări și de renegocieri. În ultima perioadă, românii au ajuns să refinanțeze credite tinere, accesate cu cel mult 3 ani în urmă.

“Procentul de refinanțări a crescut semnificativ în ultimele trei luni pentru că băncile au început să vină cu oferte de dobândă fixă foarte bune comparativ cu ce am văzut în ultimul an”, a explicat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Sibiu, la care au participat circa 150 de profesioniști care activează pe piața locală de real estate.

Infografic: evoluția volumelor de creditare, credite ipotecare, sursă BNR

Practic, începând cu luna mai, românii au putut beneficia de dobânzi fixe chiar și mai mici de 6%.

Infografic: evoluția volumelor de creditare –  cu portocaliu date BNR aferente anului 2022, cu albastru estimări Imobiliare.ro Finance ce exclud din volumul de credite noi refinanțările și renegocierile

Valoarea medie a unei refinanțări a ajuns, în 2023, la 61.352 de euro. Aceasta este apropiată de valoarea medie a unui credit nou, care a ajuns pe parcursul acestui an la 65.188 de euro, conform datelor brokerului de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

“Foarte mulți români cu credite noi le-au refinanțat. Le-au luat cu dobândă variabilă, de exemplu, anul trecut, IRCC a crescut, apoi au văzut o ofertă de 6% și au decis să facă pasul către o refinanțare”, a explicat Niculae acest fenomen.

Specialiștii Imobiliare.ro Finance, care lucrează cu peste 30 de bănci și instituții financiare și au ajutat în cei peste 10 ani de activitate aproximativ 60.000 de români să obțină creditul potrivit, se așteaptă ca un nou val de refinanțări să apară, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului viitor, când anticipează că dobânzile vor ajunge la un nivel chiar mai atractiv decât cel actual.

O altă particularitate a pieței de creditare a fost dată anul acesta de reducerea duratei de tranzacționare cu credit. “Durata medie a tranzacției cu credit a scăzut de la 92 de zile, cât era în 2022, la 67 de zile în 2023. Vorbim despre cumpărători care au căutat o proprietate pe Imobiliare.ro, și-au manifestat interesul pentru finanțare prin serviciul de creditare Imobiliare.ro Finance, au ajuns la agenție sau la proprietar și au tranzacționat”, le-a spus Dan Niculae participanților la evenimentul organizat în Sibiu.

“Aceștia erau cumpărători care, de fapt, așteptau momentul potrivit. Când s-au hotărât să cumpere au făcut-o repede pentru că ei erau de mult timp în piață”, a mai adăugat el.

Echipa Imobiliare.ro Finance va fi prezentă și săptămâna viitoare la una dintre întâlnirile regionale dedicate profesioniștilor activi în domeniul de real estate. Este vorba despre evenimentul Imobiliare.ro HUB organizat la Iași pe 26 octombrie, la Hotelul Pleiada. Detalii despre agenda evenimentului pot fi găsite aici.