Light Dark
  • Cătălin Priscorniță, Antreprenor al Anului 2022 în Industria Imobiliară
  • Alina Cojocaru, Managerul Diviziei Comerciale, Blitz National Investments

Cum s-a dezvoltat divizia imobiliară comercială, Blitz National Investments, din cadrul Blitz Romania?

Cătălin Priscorniță: Decizia de a lansa Blitz National Investments (BNI) a venit dintr-o viziune ambițioasă și o analiza atentă a pieței imobiliare.

Observând nevoia crescută pentru abordări personalizate în dezvoltarea imobiliară comercială, în contextul schimbărilor semnificative din industrie, al pandemiei și al noilor tendințe de lucru și afaceri, am ales să extindem portofoliul și să dezvoltăm BNI că divizie distinctă în cadrul Blitz Romania.

Privind într-o perspectivă amplă, am făcut un pas decisiv în extinderea BNI la nivel național, începând cu zone cheie precum București-Ilfov și centrele economice majore precum Timișoara, Brașov, Iași, Constanța și Cluj.

Am identificat aici oportunități semnificative pentru dezvoltarea imobiliară comercială. Ne-am îndreptat atenția și către orașele mai mici cu potențial de business ridicat, cum ar fi Craiova, pentru a contribui la dezvoltarea economică regională.

Aducem servicii de reprezentare și tranzacționare la nivel național, conectând investitorii și companiile cu proprietățile adecvate în diverse regiuni. Această extindere nu doar acoperă o arie geografică mai vastă, ci sprijină și creșterea economică în regiunile respective.

Ne menținem aliniați cu cerințele mereu în schimbare ale pieței și continuăm să furnizăm servicii de înaltă calitate în fiecare zonă în care activăm.

Alina Cojocaru: În prezent, structura business-ului BNI este solid fundamentată. Am inaugurat platforma online dedicată Consultantei Imobiliare Comerciale (CRE), www.blitz-investments.ro, unde expunem un portofoliu impresionant de peste 1000 de proprietăți, cuprinzând clădiri de birouri, centre industriale, spații comerciale, hoteluri și terenuri pentru dezvoltare imobiliara.

Suntem susținuți de o echipă de peste 30 de consultanți specializați în Commercial Real Estate (CRE), capabili să ofere consultanță de înaltă calitate la nivel național. De asemenea, am dezvoltat o bază de date impresionantă, care include peste 10.000 de investitori, segmentați pe diverse domenii de interes.

Această structură ne permite să abordăm fiecare proiect dintr-o perspectivă personalizată și să oferim soluții adaptate nevoilor clienților noștri. Suntem pregătiți să gestionăm tranzacții în lanț la nivel național și să răspundem cerințelor diversificate ale pieței imobiliare comerciale. Prin dezvoltarea BNI, am creat un parteneriat de încredere pentru investitori și companii în căutare de oportunități în domeniul imobiliar comercial.

Cum se diferențiază strategia de dezvoltare a diviziei comerciale în cadrul BNI?

Cătălin Priscorniță: O caracteristică cheie care distinge strategia de dezvoltare a diviziei comerciale în cadrul BNI este accentul ferm pe abordarea personalizată și segmentată în dezvoltarea imobiliară corporate.

Într-un peisaj în care multe companii dețin propriile lor divizii de imobiliare, care adesea se extind la nivel național sau își restrâng activitatea și doresc vânzarea activelor din portofoliile existente, BNI a ales să se alinieze strategic cu această tendință.

Echipa noastră de consultanți de business imobiliar reprezintă coloana vertebrală a serviciilor oferite de BNI. În timp ce mulți dintre clienții noștri sunt investitori și companii cu propria divizie de real estate, vrem să depășim așteptările.

Astfel, am creat o structură de business complexă la nivel național, asigurând o prezență locală prin consultanți specializați. Acest mod de operare sinergic și eficient ne permite să conectăm investitorii și companiile cu proprietățile potrivite în diferite regiuni ale țării.

Cu privire la relația cu clienții noștri, vrem să dezvoltăm colaborări pe termen lung. Contractele de prospectare din segmentul Mass Market se transformă în contracte de prezentare detaliată (pitch), iar cele de vizionare devin contracte de proiect (brief). Această abordare subliniază angajamentul nostru de a consolida parteneriatele cu clienții noștri și de a asigura o experiență de succes și coerență pe termen îndelungat în tranzacțiile imobiliare.

Care au fost rezultatele inițiale ale acestei strategii și alinieri cu piața?

Alina Cojocaru: Alinierea strategică a Blitz National Investments cu cerințele și tendințele pieței s-a dovedit a fi un factor cheie în obținerea rezultatelor inițiale de succes. Un fenomen notabil în peisajul imobiliar românesc este apariția investitorilor români care, după finalizarea și vânzarea cu succes a proiectelor rezidențiale, și-au îndreptat atenția către sectorul comercial.

Acești investitori au dezvoltat și finalizat proiecte rezidențiale, vânzându-le integral, și au acum un apetit investițional crescut pentru segmentul comercial. Prin abordarea strategiei de dezvoltare imobiliară corporate la nivel național, Blitz National Investments a reușit să obțină rezultate remarcabile. Acest lucru a fost posibil prin înțelegerea profundă a nevoilor și cerințelor investitorilor români din această nouă etapă a dezvoltării lor.

Într-o perioadă relativ scurtă, BNI a încheiat primele tranzacții semnate în segmentul comercial, demonstrându-și astfel angajamentul de a furniza servicii de înaltă calitate și soluții personalizate. Această aliniere strânsă cu piața și capacitatea de a răspunde eficient la evoluțiile imobiliare au transformat Blitz National Investments într-un partener de încredere pentru companiile și investitorii care caută oportunități imobiliare potrivite pentru nevoile lor specifice.

Prin această inițiativă îndrăzneață, divizia a confirmat că înțelege în mod clar direcția în care se îndreaptă piața imobiliară și este pregătită să ofere soluții inovatoare și valoroase.

Cum abordați provocările legate de retenția și recrutarea specialiștilor? Ce factori contribuie la motivarea echipelor?

Cătălin Priscorniță: Legea Agentului Imobiliar a reprezentat un moment semnificativ pentru industria imobiliară din România, iar eu, alături de colegii din breaslă, am fost implicați în elaborarea protocolului de aprobare a acestei legi. Acest demers a subliniat angajamentul nostru față de profesionalizarea domeniului și creșterea standardelor în activitatea de intermediere imobiliară.

Alina Cojocaru: În paralel cu această inițiativă a lui Cătălin, am direcționat eforturile către dezvoltarea diviziei noastre comerciale, având în vedere oportunitățile din segmentul Corporate Real Estate (CRE). Am luat decizia inovatoare de a specializa brokerii noștri imobiliari în acest domeniu, transformându-i în consultanți CRE.

Această mișcare strategică ne poziționează în fruntea industriei, devenind prima agenție imobiliară din România cu un curs specializat în acest segment. Am creat un cadru educativ pentru brokerii activi din piață care doresc să facă pasul către nivelul următor în carieră.

Îi sprijinim în tranziția de la brokeri imobiliari la consultanți CRE prin instruire, dezvoltarea de competențe specifice și furnizarea de cunoștințe relevante pentru acest segment complex. Dezvoltarea acestei specializări aduce beneficii semnificative.

Dacă un broker imobiliar mediu realizează cifre de vânzări în jur de 80.000 euro/an din mai multe tranzacții, un consultant de business CRE poate genera venituri de peste 150.000 euro/an dintr-un număr redus de tranzacții. Această transformare nu doar că aduce recompense financiare mai mari, ci și o abordare profesională superioară și servicii de consultanță valoroase pentru clienții noștri din segmentul CRE.

Cum preconizați că se va dezvolta sectorul imobiliar comercial în acest an? Ce măsuri credeți că ar putea adopta România pentru a atrage investiții imobiliare de amploare?

Cătălin Priscorniță: În anul 2023, asistăm la concretizarea impactului evenimentelor din ultimii patru ani.

După perioada de pandemie, care a indus schimbări semnificative în diverse domenii, inclusiv în industria imobiliară, urmată de consecințele conflictului din Ucraina și incertitudinea asociată, într-o conjunctură în care inflația a atins nivelurile cele mai ridicate din ultimul deceniu și prețurile la materialele de construcții, energie și combustibili au devenit imprevizibile, contextul a generat o serie de provocări.

Totodată, politica prudențială privind creditarea, aplicată atât de bănci, cât și de marii dezvoltatori și investitori, a contribuit la temperarea ritmului pieței imobiliare.

Aceste elemente cumulate au determinat o descreștere a dinamicii pieței imobiliare și, în consecință, au prelungit perioada de luare a deciziilor și finalizare a tranzacțiilor. În același timp, a devenit evidentă importanța adaptabilității de care dau dovadă dezvoltatorii și chiriașii în identificarea soluțiilor benefice ambelor părți, stabilind parteneriate durabile.

În ceea ce privește sfera investițiilor, primele luni ale anului au fost marcate de tranzacții semnificative în sectorul industrial-logistic și în cel de birouri, fie că este vorba de achiziții sau închirieri de spații.

Este de așteptat că această tendință să continue, având în vedere faptul că România își menține competitivitatea în regiunea Europei Centrale și de Est, datorită condițiilor comerciale avantajoase pe care le oferă. În plus, se preconizează că tot mai multe companii vor opta pentru relocarea activităților regionale în țara noastră.

Cu toate acestea, se prognozează că dezvoltatorii vor avea o abordare mai atentă în investițiile speculative, preferând să aibă asigurate contracte de închiriere pentru cel puțin 60% din suprafața construcției, înainte de a iniția proiecte noi.