Light Dark

Autor: Valentin Morar, CEO și fondator Wallberg. Opinie publicată în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Descarcă raportul aici.

Într-un peisaj socio-politic care nu încetează să producă surprize, piața rezidențială își caută echilibrul. Nevoia de locuire este în creștere, cumulându-se. În același timp, apar semnale pozitive dinspre economie, dobânzile se stabilizează, iar prețurile locuințelor reflectă deja o creștere. Vorbim însă de o creștere a prețurilor determinată doar de creșterea costurilor. Nu am atins încă punctul în care să acoperim și ajustarea marjelor de profit, aflate la un nivel nu foarte confortabil.

Dezvoltatorii au înțeles că piața are nevoie de timp pentru a asimila noul nivel al prețurilor și doar o creștere etapizată poate fi sustenabilă. Nevoia acumulată și deficitul de ofertă sunt concrete și definesc actuala piață, însă contextul rămâne unul de așteptare.

În prezent, avem un deficit de ofertă atât ca rezultat al condițiilor de piață din ultimii ani cât și, local, în urma blocărilor administrative. Pe scurt, există mai puține locuințe disponibile decât cererea potențială. Dobânzile fixe sub 5% sunt suficient de atractive pentru a determina o parte din cumpărători să treacă la acțiune.

Pe de altă parte, cumpărătorii care au o nevoie de locuire și mijloacele necesare, dar nu trec la acțiune din cauza lipsei de predictibilitate sau a așteptărilor contrare mersului pieței – în speță să scadă prețurile – rămân în așteptare însă doar pe termen limitat. Nevoia lor există, dar viața își continuă ciclul firesc și e o chestiune doar de timp pentru a pune suficientă presiune pe ei ca să treacă la achiziție.

În mod evident, va urma și o ajustare firească a marjelor de profit. Piața nu poate funcționa sustenabil în lipsa unor motivații economice suficiente pentru marii dezvoltatori. Și am văzut consecințe directe: investiții etapizate, amânate sau chiar anulate.

Piața este setată corect în acest moment și este aproape de momentul de acceptare a unei noi etape de creștere a prețurilor. Ajustarea va veni natural, pe măsură ce piața se stabilizează și cererea trece la acțiune, se materializează în tranzacții. De altfel, cumpărătorii au depășit paradigma de așteptare a unei scăderi a prețurilor, realizând că această abordare este riscantă și, în final, contraproductivă.

Piața rezidențială actuală oferă un context favorabil. Avem în continuare o fereastră de oportunitate pentru achiziții înainte ca prețurile să reflecte pe deplin cererea potențială.