Săptămâna aceasta, Analize Imobiliare, platforma de cercetare și date imobiliare a Imobiliare.ro, a lansat cel de-al doilea raport trimestrial de piață în care prezintă cei mai importanți indicatori din imobiliare și evoluția lor în perioada: aprilie-iunie 2017.
➺ Descarcă raportul:Piața Imobiliară Rezidențială – Trimestrul II 2017 (36 pagini)
După cum ne-am obișnuit deja de câțiva ani încoace, și în trimestrul ce tocmai s-a încheiat, prețurile își continuă trendul ascendent, propulsate de cererea puternică susținută de majorarea veniturilor, de șomajul scăzut și de ratele mici ale dobânzilor. Deși majoritatea indicatorilor economici se arată a fi favorabili achizițiilor imobiliare, oferta de proprietăți disponibile spre vânzare este considerabil mai mică față de acum un an. Mai exact, datele Amalize Imobiliare arată că oferta a scăzut, la nivelul marilor orașe, în medie, cu 31%. Acest procent este problematic, mai ales pentru că în aceeași perioadă a crescut cererea cu 30%.
„Ne confruntăm cu un ritm alert de creștere a prețurilor de la un trimestru la altul, în medie cu 2,5%/trimestru în ultimii 3 ani, și cu 3,1% în T2 2017. Deși justificate oarecum de raportul cerere-ofertă, aceste avansuri rapide ale prețurilor sunt considerate nesustenabile, inclusiv de BNR.” afirmă Dorel Nită, Project Manager, AnalizeImobiliare.ro.
Într-adevăr, în cel de-al doilea trimestru al anului, datele Analize Imobiliare arată o creștere a prețurilor, la nivel național, de 3,1% (creșterea fiind una similară cu cea consemnată în perioada similară din 2016, respectiv 3%). Deși semnificativ, avansul din T2 2017 este totuși mai redus decât cel ce a avut loc în primele trei luni ale anului, respectiv 4%. De menționat este însă că, în anii premergători crizei economice, media trimestrială de creștere a prețurilor era de 7,9%.
„În T4 2016 față de T4 2015, potrivit datelor Eurostat, creșterea pieței rezidențiale din România a fost superioară celei din Uniunea Europeană cu 2,7%. În T1 2017 diferența s-a diminuat la doar +0,6%. Pe țări, țara noastră s-a situat însă abia pe poziția 13 în T4 2016, respectiv pe poziția 20 în T1 2017. În contextul european concluzionăm astfel că evoluția rezidențialelor autohtone este departe de a semnala vreo inflamare.” afirmă Daniel Manațe, Președinte ANEVAR.
Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe; pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș s-au majorat, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%. Pe locul al doilea în top se situează Bucureștiul, cu un preț mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util și un avans de 3,4% în ultimele trei luni. Distanța dintre cele două mari orașe ale țării s-a diminuat însă în ultimele 12 luni, dat fiind că prețurile au crescut mai mult în Capitală decât în Cluj-Napoca – 12,9% față de 11,7%.
După un avans de 4% în al T2 2017 și, respectiv, de 8,3% în ultimul an, Constanța a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, alăturându-se astfel celorlalte trei orașe ale țării în care prețul cerut pentru un apartament depășește pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Prețurile apartamentelor din Brașov și Iași s-au majorat cel mai puțin atât în ultimul trimestru, cât și în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 și, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util. Timișoara a înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 3,5%, ajungând astfel la un preț mediu pe metru pătrat de 1.080 de euro.
Descarcă raportul:
➺ Piața Imobiliară Rezidențială – Trimestrul II 2017 (36 pagini)