Aproape 16.750 de locuințe au fost date în folosință, la nivel național, în trimestrul II al acestui an, arată datele provizorii publicate de Institutul Național de Statistică.
Cele mai multe locuințe au fost construite în mediul urban, respectiv 64% din total. Pe parcursul trimestrului II a crescut, totodată, numărul locuințelor realizate din fonduri private și a scăzut numărul celor construite din fonduri publice. Aproape 99% din locuințele terminate în acest interval au fost construite din fonduri private.
Regiunile de dezvoltare cuprind următoarele județe:
• Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
• Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.
• Sud – Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
• Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
• Vest: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
• Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.
• Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
• București – Ilfov: municipiul București și județul Ilfov.
De asemenea, cele mai multe locuințe noi au fost finalizate în București-Ilfov. Vorbim aici despre aproximativ 4.800 de unități, reprezentând 28,5% din totalul înregistrat la nivel național.
Alte aproape 2.450 au fost terminate în regiunea de dezvoltare de Sud-Est a țării, care include județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. În Centrul țării, deci în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, s-au dat în folosință 2.364 de locuințe.
În schimb s-au înregistrat scăderi în cinci alte regiuni de dezvoltare, cea mai semnificativă în Vestul țării, deci în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
Tot comparativ cu trimestrul II al anului trecut, s-au dat în folosință cu 84 de locuințe în plus la nivel național.
În total, în prima jumătate a anului au fost finalizate în România 32.077 de locuințe, în ușoară scădere față de același interval din 2022. Aproape 63% au fost locuințe terminate în mediul urban.