Light Dark

Nouă căsuțe rustice situate într-unul dintre cele mai izolate sate din Elveția, localizat la granița cu Italia, în apropiere de obiective celebre precum Lacul Como sau capitala modei – Milano, ar putea să își găsescă noi proprietari pentru suma modică de 1 franc elvețian, echivalentul a 4,3 lei.

Satul Monti Sciaga a fost abandonat aproape complet încă din anii 1970, trecerea timpului punându-și amprenta pe cele mai multe dintre locuințele sale și aducându-le la stadiul de ruine. Acesta și-a menținut însă structura originală cu elemente arhitecturale tradiționale.

Acum, autoritățile locale din regiune își doresc să aducă un suflu nou localității scoțând la vânzare cele nouă locuințe la prețul de doar 1 franc elvețian. Principala condiție pusă cumpărătorilor este aceea de a renova clădirile în acord cu prevederile locale, având în vedere faptul că Monti Sciaga se bucură de un statut protejat sub legea elvețiană, potrivit CTV News.

Aprobarea oficială a planului autorităților locale este așteptată în luna octombrie 2019. Dacă decizia va fi una pozitivă, până la finele anului vor fi făcute publice regulile aferente lucrărilor de construcții și termenii pentru atribuirea locuințelor către noii proprietari.

Un plan care a pornit de la premise similare a fost pus în aplicare recent în Italia. Aici au fost scoase la vânzare vile cu 1 euro, noii proprietari fiind obligați să își asume realizarea unor lucrări de renovare în valoare de cel puțin 15.000 de euro. O garanție de 5.000 de euro, care urma să fie returnată la încheierea lucrărilor, era, de asemenea, necesară.

Și în România se găsesc localități care au fost părăsite, în mare parte de-a lungul ultimilor ani. Unele dintre cele mai depopulate comune din România sunt Brebu Nou din județul Caraș-Severin și Bătrâna din Hunedoara.

Prima dintre acestea are abia 86 de locuitori, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), care trăiesc în 49 de gospodării. În total aici există însă 426 de clădiri de locuințe. În Bătrâna locuiesc 124 de români în 55 de gospodării. În total, aici se găsesc 105 clădiri de locuințe. Alte două comune unde numărul locuitorilor nu atinge pragul de 300 sunt și Bunila și Secaș, situate în județele Hunedoara și Timiș.

Potrivit datelor publicate anul trecut de INS, în România există, în total, 98 de comune cu mai puțin de 1.000 de locuitori.

Citește și: Imaginile impresionante surprinse aici au ajutat la promovarea festivalului de lux Fyre. Acum, insula privată este de vânzare

Citește și: Guvernul italian stimulează piața rezidențială de lux oferind facilități fiscale bogaților străini

Citește și: Această proprietate de lux evaluată la 1,3 milioane de dolari se vinde cu 19 dolari plus un eseu. Cum este posibil?