Light Dark

Cifra de afaceri a pieței locale de construcții este în creștere și ar putea să ajungă în 2020 la aproximativ 90 de miliarde de lei, chiar dacă avansul său va fi temperat de situația generată de noul coronavirus. În momentul de față, trei companii domină acest sector.

Cifra de afaceri a pieței locale de construcții (construcții clădiri, inginerie civilă și lucrări speciale de construcții) a ajuns în 2018 să depășească 84,4 miliarde de lei, iar pe parcursul anului trecut se estimează că a înregistrat un avans considerabil și că a ajuns până la nivelul de 89 de miliarde de lei. Pentru 2020, analiștii KeysFin preconizează că aceasta va continua să urmeze tendința de creștere, într-un ritm mai temperat, și că ar putea să ajungă până la aproximativ 90 de miliarde de lei.

Numărul companiile active în domeniu este și el în creștere. Până la sfârșitul anului acesta am putea să avem la nivelul pieței aproximativ 77.000 de firme care au ca principal domeniu de activitate unul dintre codurile CAEN aferente sectorului de construcții.

Trei companii domină sectorul construcțiilor

Din totalul de 75.104 companii active în domeniu în 2018, doar 26 aveau o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro și peste 250 de angajați. Circa 67.600 erau însă microîntreprinderi cu o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro și mai puțin de 10 angajați.

Liderul pieței este Bog’Art, conform analizei KeysFin, înregistrând o cifră de afaceri de 925,5 milioane de lei în 2018. Compania este urmată în clasament de Strabag, cu o cifră de afaceri de 687,7 milioane de lei, și de Porr Construct, cu 551 milioane de lei.

Cele mai mari 10 companii au generat 6% din cifra de afaceri totală, ceea ce face ca sectorul construcțiilor să fie una dintre cele mai echilibrate industrii locale.

Bucureștiul se află pe primul loc în topul județelor, în funcție de cifra de afaceri a business-urilor din construcții care își au sediul aici, însumând 26 de miliarde de lei, deci aproape 31% din totalul obținut la nivel național în 2018. Topul este completat de județele Cluj, Ilfov, Prahova și Timiș. În total, companiile din București și din cele patru județe cumulează aproape 53% din cifra de afaceri locală a acestui sector.

Prima Casă și clădirile de birouri, factori care au impulsionat piața de construcții

Unul dintre programele guvernamentale care au impulsionat piața locală de construcții este Prima Casă. În cea mai nouă formă a sa, Noua Casă, acesta va influența sectorul construcțiilor, dar ar putea duce și la o creștere a prețurilor pe piața imobiliară.

“Lansat în 2009, programul a avut diferite condiții de-a lungul timpului pentru românii care doreau să își achiziționeze o casă, contractând un împrumut garantat de stat și cu condiții mult mai avantajoase. Noile prevederi ale programului sunt încă în discuție, însă au fost vehiculate creșteri ale plafonului maxim de la 70.000 euro la 140.000 euro, precum și creșterea garanției statului, până la 80% din valoarea creditului contractat. Bineînțeles, noile condiții aprobate de legislativ vor avea un impact direct atât asupra pieței locale de construcții, cât și asupra sistemului bancar, analiștii KeysFin atrăgând atenția că un plafon prea mare, precum și o garanție atât de confortabilă oferită de stat, ar putea duce la creșterea artificială a prețurilor imobiliarelor, precum și la supraîndatorarea unei părți a populației”, se explică în analiză.

O altă direcție de creștere a fost cea a clădirilor de birouri și spații logistice. Doar în București au fost dați în folosință anul trecut peste 275.000 de mp de birouri, dublu față de 2018. În plus, tranzacțiile de închiriere a spațiilor de birouri au însumat aproximativ 470.000 de mp, cu 18% mai mult decât în 2018.

“Deși piața evoluează continuu, lucrările se fac cu din ce în ce mai puțini muncitori, numărul acestora înjumătățindu-se aproape în ultimii 10 ani. Motivele principale ale acestui declin sunt atât tehnologiile implementate și în acest domeniu, cât și lipsa forței de muncă calificate”, se menționează în analiză.

Citește și: În trei țări din UE s-au înregistrat, în mai, creșteri la nivelul lucrărilor de construcții. România se află în fruntea lor

Citește și: Inițiativă inedită, în contextul COVID-19. Se înființează Bursa Locurilor de Muncă în domeniul construcțiilor

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primele cinci luni