Locuințele nou construite s-au scumpit în majoritatea statelor europene în ultimii ani, iar trendul de creștere era așteptat să continue și în 2020. Din cauza pandemiei, optimismul s-a temperat, însă, semnificativ.
Anul trecut, din 23 de țări analizate în cadrul Studiului Deloitte Property Index, 20 au consemnat creșteri de prețuri pe piața rezidențială și doar în trei s-au înregistrat iefitiniri. Acum, în aproape jumătate din țările incluse în studiu se estimează stagnarea prețurilor și doar în șase state mai este prognozată creșterea lor.
“Piața locuințelor este influențată, în general, de condițiile macroeconomice, dar și de raportul cerere-ofertă. Chiar dacă prognozele pentru economiile europene sunt de scădere, măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană și de alte bănci centrale din Uniunea Europeană au drept scop menținerea dobânzilor la niveluri reduse, sprijinind, astfel, indirect piața imobiliară”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partner Deloitte România.
“În România, în primul trimestru din acest an, prețurile locuințelor au crescut cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor Eurostat, iar până la finalul anului estimăm că trendul va continua, susținut de schimbările legislative avute în vedere pentru programul Prima Casă și de modificările anunțate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA 5% la vânzarea locuințelor, care ar urma să fie adoptate”, a mai explicat Smedoiu.
Luxemburg ocupă primul loc în privința creșterii prețurilor locuințelor în 2019, cu un avans de aproape 13%. Topul este completat de Franța și de Spania, unde majorarea a fost de circa 12%.
Dintre țările din Europa Centrală și de Est (ECE), locuințele s-au scumpit cel mai mult în Ungaria (11,5%), Slovacia (11%) și în Polonia (9,7%).
Prețurile variază între 1.000 și 2.000 de euro/mp în țări precum Slovacia, Croația, Polonia sau Ungaria. În ECE, doar în Cehia depășesc limita superioară a acestui interval, ajungând la circa 2.600 de euro/mp, în special datorită proporției ridicate pe care o are capitala Praga în media națională.
În clasamentul celor mai scumpe orașe conduce Parisul, cu 12.863 de euro/mp pentru o locuință nouă. Spre comparație, un metrul pătrat costă în orașul Nis din Serbia 790 de euro.
Citește și: Ce poți cumpăra prin Noua Casă? Valoarea creditului crește, avansul este diferențiat
Citește și: Vânzările de imobile, în creștere în iunie. Ne apropiem de nivelul de la începutul pandemiei