Light Dark

Aproximativ 30.600 de autorizații de construire au fost emise, la nivel național, strict pentru clădiri rezidențiale de la începutul anului 2020 și până la sfârșitul lunii septembrie. Din total, aproape 10.000 au fost acordate pentru clădiri rezidențiale care urmează să fie construite în orașele din țară.

În primele nouă luni din 2020 s-au eliberat 9.912 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale din mediul urban. S-a înregistrat astfel o scădere considerabilă față de anul trecut, pe fondul incertitudinilor și întârzierilor apărute odată cu pandemia de coronavirus. În 2019, aproape 11.100 de autorizații s-au eliberat în același interval de timp, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Cele mai multe autorizații pentru clădiri rezidențiale din mediul urban, mai exact 1.039, s-au emis în perioada ianuarie-septembrie 2020 în județul Ilfov. Cele opt orașe – Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari – își continuă astfel dezvoltarea. Dar doar un procent de 35% din numărul total de autorizații eliberate pentru clădiri rezidențiale în întreg județul este aferent acestor centre urbane, deci foarte atrăgătoare sunt și celelalte localitățile situate în jurul Capitalei.

Infografic: indice cerere pe tipuri de proprietăți în județul Ilfov, sursă Analize Imobiliare și Imobiliare.ro

Pandemia a influențat semnificativ inclusiv cererea pentru proprietățile din Ilfov. Până la finalul perioadei de lockdown, interesul potențialilor cumpărători pentru casele din Otopeni crescuse deja față de februarie cu 85%, iar pentru cele din Corbeanca cu 79%, potrivit datelor prezentate în cadrul emisiunii imoExpert.

Al doilea loc în clasament este ocupat de Constanța. În acest caz, în intervalul ianuarie-septembrie 2020 dintre cele 1.365 de autorizații de construire care s-au eliberat pentru clădiri rezidențiale la nivelul județului, 612 au fost date în mediul urban.

Noi proiecte se află deja în diferite stadii de dezvoltare în principal în zona de nord a orașului Constanța și în stațiunile de pe litoral. Mai mulți dezvoltatori cu renume au decis, în ultimul timp, să-și extindă portofoliul intrând pe piața locală. Printre aceștia se numără Impact Developer & Contractor, Gran Via, Maurer și Nordis Group. Primul dintre ei are în derulare un proiect în zona Palazu Mare care va livra, în total, 673 de apartamente și 18 vile de lux.

Gran Via, un brand cu 15 ani de activitate în România, a lansat în Constanța proiectul Gran Via Marina. Primul dintre cele opt blocuri din ansamblul rezidențial cuprinde 192 de apartamente și are ca termen de livrare luna februarie a anului viitor.

Cei de la Maurer vor să construiască în Constanța în următorii ani 60 de blocuri care să găzduiască 3.400 de familii, iar Nordis Group vine cu o investiție de 90 de milioane de euro într-un ansamblu de lux dezvoltat în Mamaia care cuprinde o componentă rezidențială și una hotelieră.

De menționat este însă faptul că efectele pandemiei s-au făcute simțite atât în Ilfov, cât și în Constanța. Numărul total de autorizații eliberate în primele nouă luni din an este în scădere la nivelul ambelor județe, dacă ne raportăm la același interval din 2019.

Municipiul București și județul Cluj ocupă următoarele două poziții în top. În Capitală s-au eliberat 478 de autorizații pentru clădiri rezidențiale până în septembrie, cu 37 mai puțin decât anul trecut, în timp ce în județul din vestul țării s-au emis 476 de autorizații pentru mediul urban, în ușoară creștere față de intervalul similar al anului trecut.

De proiecte noi este în continuare mare nevoie în Capitală, având în vedere faptul că stocul rezidențial este majoritar vechi și doar 10% din locuințe au fost finalizate după ’90. Procentul crește la 22% în Cluj.

Prețurile din Cluj-Napoca, cel mai dezvoltat oraș din județ, au ajuns la o medie de 1.800 de euro/mp util în trimestrul III, înregistrând astfel o creștere cu aproape 12% într-un an și cu circa 70% în ultimii cinci ani. Spre comparație, prețul mediu solicitat pentru apartamentele din București a ajuns în jurul valorii de 1.440 de euro/mp util, după un avans cu 4% într-un an și cu 40% în cinci ani. Pentru mai multe detalii despre mersul pieței locale DESCARCĂ AICI GRATUIT cel mai nou raport elaborat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.

Ultima poziție în clasament este ocupată de județul Suceava, care rămâne și la ora actuală unul dintre cele mai grav afectate de pandemia de COVID-19. La nivel urban s-au eliberat aici 460 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, număr ce reprezintă doar 26% din totalul autorizațiilor emise pe parcursul celor nouă luni.

Citește și: Viitorul dezvoltării urbane, în opinia președintelui mondial al FIABCI. Ce trebuie să știi despre orașele lumii

Citește și: Avem noutăți așa că revenim cu un nou episod Tech Agenda

Citește și: Noua Casă depășește pragul de 2.000 de credite acordate. Câți bani au mai rămas până la sfârșitul anului?