Light Dark

Anul acesta asistăm la o cerere în creștere pentru programul Noua Casă 2021, spun reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

“În prima zi deja înregistăm o creștere a cererilor de 20% față de anul trecut, ca număr de garanții, dar și ca valoare”, a declarat Dumitru Nancu, președintele FNGCIMM pentru Antena3.

Acesta a mai explicat și că zilnic se primesc în jur de 100 de cereri. “Este un semnal bun. Noi sperăm ca până la sfârșitul acestui semestru să epuizăm plafonul“, a mai menționat Nancu.

Programul Noua Casă 2021 a primit startul oficial pe 26 martie. Guvernul a aprobat un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru acesta.

În 2021, persoanele interesate pot lua un credit Noua Casă de la 14 bănci. Este vorba despre BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.

Prin intermediul acestui program guvernamental se pot cumpăra locuințe astfel:

  • cu un preț de cel mult 70.000 de euro, indiferent dacă este vorba despre locuințe noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea ai nevoie de un avans minim obligatoriu de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%;
  • cu un preț cuprins între 70.001 – 140.000 euro, locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. În acest caz, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare este de 60%;
  • locuințe de peste 140.000 euro, în cazul în care beneficiarul achită diferența din surse proprii.

Nu există limită de vârstă pentru beneficiari. Singurele condiții pe care aceștia trebuie să le îndeplinească sunt:

  • să nu aibă în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • dacă au o proprietate, atunci aceasta nu trebuie să dispună de o suprafață utilă mai mare de 50 de mp și nu trebuie să fi fost cumpărată prin intermediul programului.

Un ghid complet realizat de FNGCIMM pentru programul Noua Casă 2021 poate fi accesat aici.

Începând din 2009, anul în care a fost lansat inițial programul sub denumirea Prima Casă, soldul garanțiilor Prima Casă și Noua Casă aflate în portofoliul FNGCIMM a depășit 275.000, cu o valoare totală de 50 de miliarde lei. Rata de default este de 0,30%.

Pe parcursul anului trecut, FNGCIMM a acordat prin Prima Casă și Noua Casă 16.102 garanții pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Despre opțiunile de finanțare pe care le au românii la ora actuală, dar și despre diferențele dintre creditele ipotecare standard și cele Noua Casă, am discutat și în cadrul celei mai noi ediții imoExpert:

Citește și: Prețurile apartamentelor au revenit pe o traiectorie ascendentă. Cele mai mari creșteri, în Cluj-Napoca și București

Citește și: Aproape 62.900 de imobile vândute, luna trecută, în România. Numărul tranzacțiilor, în creștere

Citește și: Ce credite aleg bucureștenii? Așa i-a influențat pandemia în ultimul an