Finalul programului Prima Casă, așa cum îl știm din ultimii 10 ani, se apropie cu pași repezi. Luna trecută, proiectul prin care se propun modificări ce îi vor accentua puternic caracterul social a trecut de Senat. Săptămâna aceasta, a ajuns pe masa Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, unde au fost adăugate amendamente care vizează grupurile sociale vulnerabile. Ministrul Finanțelor Publice, de altfel și cel care a adus în fața Senatului proiectul care ar putea da naște programului O familie, O casă, a fost prezent la dezbaterile din comisie, și-a arătat susținerea pentru aceste noi modificări și a ținut să menționeze că un aspect important luat în calcul în transformarea Prima Casă a fost cel de a-i încuraja pe români să ia copii în plasament. Mai mult, a dat el asigurări, propunerile din proiect au fost discutate și au primit anterior avizul Băncii Naționale.
“Aceste propuneri de modificare au pornit de la discuțiile pe care le-am avut inclusiv cu Banca Națională în cadrul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială unde am analizat efectele primei sesiuni. Acolo am avut 279.179 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de aproape 25 de miliarde de lei. Impactul a fost peste așteptările noastre inițiale. Suntem convinși că și a doua versiune a acestui program se va bucura de efectul scontat”, a declarat Teodorovici în timpul discuțiilor din comisia pentru buget și finanțe.
Ministrul a detaliat, la întrebările deputaților, și cum ar putea să fie schimbate, pe viitor, plafoanele de venit propuse la ora actuală, în cazul în care acestea ar ajunge să fie mult prea scăzute. Este vorba despre suma de 4.500 de lei net lunar pentru beneficiari individuali sau împreună cu soțul/soția, respectiv de 7.000 de lei pentru familii cu cel puțin un copil.
“Guvernul ar trebui să urmărească periodic și să actualizeze aceste plafoane atunci când se impune acest lucru. Cred că este cea mai sigură abordare”, a spus el.
Întrebat dacă a analizat riscurile care pot apărea pe fondul unui program care încurajează persoanele cu venituri reduse să se îndatoreze, reprezentantul Finanțelor a ținut să îi asigure pe toți cei prezenți în sală că propunerile au fost analizate la nivelul BNR, și nu numai, și că există un consens.
“Acest prim program Prima Casă a trebuit modificat din mai multe considerente, inclusiv recomandările de la Banca Națională, de la Fondul Monetar Internațional și, practic, situația din economia noastră. Trebuie să devină un program mult mai social. Cred că mai multe prevederi pot fi aduse acestui program pentru a adresa exact nevoile din societatea românească”, a mai zis el.
O familie, o casă – pentru încurajarea adopțiilor și sprijinirea categoriilor vulnerabile. Mai puțin pentru cuplurile fără copii
Teodorovici a ținut să puncteze, totodată, că atunci când s-a elaborat proiectul pentru modificarea Prima Casă un aspect care a atârnat greu în balanță a fost și intenția de a-i încuraja pe români să adopte copii. “Am încercat să stimulăm și luarea de copii în plasament. Știm foarte bine că este o situație asupra căreia trebuie să ne aplecăm. Suntem total deschiși la orice fel de altă propunere venită din partea oricărei persoane interesate de această situație”, a declarat el.
Ministrul Finanțelor a susținut, de asemenea, o serie de amendamente prezentate în comisie alături de deputatul neafiliat Oana Bîzgan pentru introducerea unor beneficii dedicate persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile.
Acestea se referă la recunoașterea ajutoarelor sociale, indemnizațiilor sau alocațiilor obținute ca venit la solicitarea creditelor, dar trecerea lor cu vederea în cazul în care se depășesc plafoanele menționate mai sus. În plus, ar urma sa fie aplicată o reducere cu 2 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat și Statul ar garanta 100%, în loc de 50%, împrumuturile în cazul grupurilor vulnerabile, așa cum sunt definite ele la art. 6 din Legea 292/2011 privind asistența socială.
Potrivit legii, “grupul vulnerabil desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool ori a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială”.
“Avem situații de membri ai aceleiași familii – soț. soție – care sunt, de exemplu, distrofici ambii și care împreună pot sau nu să cumuleze cei 4.500 de lei. Cei mai mulți dintre ei nu vor cumula acești 4.500 de lei, iar băncile își vor face analizele lor economice pentru a hotărî dacă se poate sau nu acorda acel credit, însă nu vrem să fie un impediment pentru acele persoane care au indemnizații sau alocații care nu reprezintă conform Codului Fiscal un venit, deci băncile nu pot să le ia în calcul în analiza dosarelor”, și-a motivat Bîzgan amendamentul.
Întrebată dacă încurajarea tuturor celor din grupurile vulnerabile, conform definiției din lege, să ia credite chiar se va dovedi a fi un sprijin, ea a ținut să menționeze că acești români chiar dacă primesc indemnizații și sunt asigurați de stat sunt considerați în continuare a fi persoane cu risc de vulnerabilitate. Mai mult, în astfel de cazuri nici nu se va pune problema achiziției unor locuințe noi.
“De obicei sunt persoane cu handicap grav și accentuat care nu au cum să acceadă la un credit pentru Prima Casă, la un credit de extindere a locuinței sau la un credit de refacere a acesteia astfel încât ei să poată să își instaleze, de exemplu, o macara să îi ridice din pat. Au nevoie să își ridice plafonul, alții au nevoie de o ușă foarte mare pentru care sunt necesare intervenții serioase și bani”, a spus deputatul.
“Nu discutăm aici că o să avem foarte multe cazuri în care oamenii o să își cumpere efectiv case noi. Discutăm, de exemplu, de persoane care au nevoie să își vândă casa sau să fie ajutate de familie și să se mute într-un bloc la parter pentru că nu au cum efectiv să acceseze scări. Nu vreau să specificăm – doar pentru persoane cu dizabilitate, grad – și așa mai departe. Avem copii care ies din centre și care pot beneficia de programul Prima Cameră. Eu zic că este important să simtă siguranța că pot să acceseze o casă a lor și ulterior de bună voie vor face și copii sau vor lua copii în plasament din sistem”, a adăugat Bîzgan completând că “în categoriile vulnerabile intră persoanele cu dizabilități, femeile singure, văduvele, copii care ies din sistemul de protecție” și că ar trebui să aibă prioritate pe un astfel de program social.
Deputatul a ținut, totodată, să menționeze că a discutat neoficial cu reprezentați ai BNR și că s-a asigurat că amendamentele sale nu vor avea un impact enorm nici asupra programului, nici asupra modului în care funcționează băncile. Mai mult, a anunțat că va avea o nouă întâlnire la Banca Națională și va cere un punct de vedere în scris de la oficiali.
La observațiile făcute în sală despre faptul că oamenii ar urma să fie încurajați să ia credite, iar solicitările lor ar urma “să treacă ca prin brânză prin filtrul băncii creditul fiind garantat 100%”, Bîzgan a avut un răspuns tranșant. “Noi nu îndatorăm pe nimeni. Încurajăm independența persoanelor cu dizabilități. De facto, au bani cu care ar putea să își plătească această rată la bancă. Nu obligă nimeni pe nimeni să se îndatoreze. Este o decizie personală, dacă accesăm un credit”, a spus ea.
În timpul discuțiilor din comisie s-a adresat și problema definirii termenului de familie în cadrul proiectului. Aici Ministrul Finanțelor a ținut să dea asigurări că famiiile monoparentale ar urma să intre în program, dar a evitat să ofere mai multe clarificări referitoare la familiile fără copii zicând doar “noi mergem pe ideea de a stimula, de a lua în plasament copii, acesta este scopul”.
La auzul acestor lucruri, unul dintre deputații prezenți în sală, Nicolae Neagu, a făcut următoarea remarcă – “Tu îi spui – mai întâi faci copii pe unde știi tu, pe la mama, la hotel, pe unde vrei – și pe urmă îți dau casă? Eu cred că normal ar fi să le asigurăm casa și vin și copiii. Mi se pare o chestiune de logică. Le dau confortul, le dau liniștea vieții și vor veni copiii”.
Discuția nu a continuat însă, Eugen Teodorovici solicitând votul comisiei. “Să votăm acest text cum este și ne mai gândim și la alte situații”, a spus el.
Înregistrarea video a ședinței comisiei poate fi urmărită integral AICI.
La toate modificările amintite mai sus se adaugă și:
- mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
- menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
- acordarea următoarelor subvenții de dobândă:
-reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
-reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
- refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.
Citește și: Sârbu, SVN România: „Orice modificare adusă programului Prima Casă va influența piața rezidențială”