Light Dark

Programul Prima Casă ar putea să se modifice semnificativ la 10 ani de la lansare. Dacă proiectul actual va intra în vigoare, cumpărătorii vor avea mai puține opțiuni atunci când vor pleca la drum în căutarea unei locuințe noi pentru că multe dintre proiectele rezidențiale dezvoltate în Capitală, dar și în marile orașe din țară, nu vor putea să le pună la dispoziție unități la prețul maxim de 70.000 de euro, este de părere Răzvan Ionescu, directorul de marketing al companiei Impact Developer&Contractor. Aflăm, mai jos, cum ar putea fi îmbunătățit noul program propus – “O familie, o casă”, dar și ce impact va avea el la nivelul viitoarelor dezvoltări imobiliare.

Printre modificările propuse pentru programul Prima Casă se numără plafonarea venitului net lunar pe care îl pot avea beneficiarii la 4.500 de lei, individual sau împreună cu soțul sau soția, respectiv la 7.000 de lei net lunar pentru o familie cu cel puțin un copil.

Deși o astfel de măsură este destul de restrictivă, aceasta nu este cea care ar putea avea un impact cu adevărat semnificativ asupra pieței. O problemă ar putea să apară, mai degrabă, pe fondul prețului maxim admis pentru o locuință achiziționată cu un credit Prima Casă, de 70.000 de euro.

“Dacă în cazul unei familii cu un venit de 7.000 de lei există posibilitatea finanțării unor apartamente de 3 camere poate peste acest prag, limitarea la acel preț maxim practic scoate din aria de eligibilitate majoritatea proiectelor rezidențiale noi din București. Foarte puține se vor califica”, a declarat Răzvan Ionescu, directorul de marketing al companiei Impact Developer&Contractor, în cadrul primei emisiuni imoExpert.

Situația va fi similară și în alte orașe mari din țară, precum Cluj-Napoca, Iași, Constanța sau Timișoara. Astfel, spune el, am putea deduce că “Guvernul dorește, de fapt, o canalizare a acestor resurse către orașele mici și către păturile sociale cu venituri foarte mici”.

Toate acestea vor avea, pe viitor, două efecte clare – restrângerea vânzărilor prin programul Prima Casă, viitorul O familie, O casă, în cazul principalelor orașe din România și diminuarea volumului total, având în vedere faptul că numărul de persoane eligibile care vor avea posibilitatea de a accesa un credit de acest tip ar urma să scadă.

Cum poți să îmbunătățești un program ca O familie, O casă

Deși spune că unele dintre măsurile propuse sunt în continuare utile și că programul are capacitatea de a ajuta, Răzvan Ionescu consideră că acesta ar putea fi îmbunătățit pentru a veni, cu adevărat, în ajutorul tinerilor.

“Intenția de a ajuta familiile tinere cu copii este una bună pentru că probabil acolo este cea mai mare nevoie de sprijin, însă problema pe care o văd este această deconectare între scopul programului – de a ajuta familiile tinere cu copii – și tipul de apartamente care se finanțează”, spune el.

“Dacă vorbim de 70.000 de euro plafon maxim, apartamentele care se vor încadra în acesta vor fi apartamente cu 2 camere și garsoniere. Nu cred că ne dorim să avem familii cu 1-2 copii care să locuiască într-o garsonieră sau într-un apartament cu un singur dormitor. Cred că există modalități de îmbunătățire acolo, să acordăm șansa acestor familii tinere să poată să aibă un start cu un apartament în care să poată trăi 10-15-25 de ani de acum încolo, fără să fie nevoie să îl schimbe cu prima ocazie”, a mai adăugat Ionescu.

Un alt element foarte important în structurarea unui program de tipul Prima Casă este și cel al predictibilității, având în vedere durata de timp destul de mare care se scurge de la momentul în care înțelegi exact situația pieței și până la cel în care începi să proiectezi un produs dedicat, explică reprezentatul dezvoltatorului cu aproape 30 de ani de activitate.

“În prezent nu cred că avem acest grad de predictibilitate, de aceea poate unul dintre lucrurile la care atât Guvernul, cât și legislativul ar trebui să se concentreze este crearea unui cadru care să asigure o predictibilitate cel puțin pe 5 ani a programului. Soluții sunt. Există potențialul de a veni cu proiecte dedicate, evident din ce în ce mai greu dacă avem aceste plafoane, dar probabil că succesul ar fi mult mai mare dacă am avea această predictibilitate”, a mai spus Răzvan Ionescu în cadrul emisiunii imoExpert.

Dezvoltatorii cu istorie nu vor face rabat la calitate pentru a se încadra într-un program de tip Prima Casă

Unii jucători anticipează că modificările propuse pentru Prima Casă vor face ca piața să nu evolueze în direcția unui grad de confort mai ridicat. Vom începe să vedem, în opinia lor, tot mai multe proiecte ce  vor include apartamente cu dimensiuni reduse.

Răzvan Ionescu este de părere însă că piața imobiliară din România a ajuns deja într-o fază de maturizare. În plus, spune el, dezvoltatorii care sunt capabili să livreze produse de calitate, la un preț competitiv vor rezista, iar ceilalți vor fi excluși treptat de piață.

“Am trecut de faza în care orice dezvoltator care intra pe piață, făcea un bloc undeva și îl vindea complet înainte să îl termine sau nici nu îl mai termina”, ne-a explicat el în timpul emisiunii imoExpert.

“Eu nu cred că dezvoltatorii cu istorie, care au planuri reale pe piața din România, își vor permite să facă un rabat semnificativ la calitate doar pentru a se încadra într-un program Prima Casă sau cu orice altă denumire”, a adăugat directorul de marketing al Impact Developer&Contractor.

El a discutat și despre experiența companiei cu acest program guvernamental în raport cu unul dintre marile sale proiecte, Greenfield Residence.

Ansamblul situat la marginea Pădurii Băneasa, în sectorul 1 al Capitalei, a fost lansat în anul 2007. De atunci și până în prezent, au existat numeroși cumpărători care au ales să cumpere aici un apartament prin intermediul programului Prima Casă. Cu toate acestea, lucrurile au început să se schimbe în ultima perioadă.

Greenfield Residence Impact

“De-a lungul timpului, proiectul nostru s-a pretat acestui program, însă în ultimii ani interesul a scăzut odată cu orientarea noastră către apartamente mai mari, de 3 camere, care au ieșit din vizorul celor care urmăreau o finanțare integrală prin Prima Casă”, ne-a spus Ionescu.

“Practic, în 2018, doar apartamentele cu 2 camere s-au mai calificat, iar în noul program se pare că nici ele nu se vor mai califica, având în vedere pragul de preț maxim”, a încheiat el.

Anul acesta, dezvoltatorul a vândut 161 de apartamente în proiectul Greenfield și a încheiat contracte de pre-vânzare și rezervări pentru 300 de apartamente, dintre care 146 în acest ansamblu și alte 154 în complexul rezidențial premium aflat în construcție în zona Domenii-Expoziției – Luxuria Domenii Residence.

Impact Developer&Contractor a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri din vânzarea de proprietăți imobiliare de 79,5 milioane de lei, în creștere cu 90% față de prima jumătate a anului trecut.

Citește și: Numărul garanțiilor și promisiunilor de garantare Prima Casă, în scădere în prima jumătate a lui 2019

Citește și: Sârbu, SVN România: „Orice modificare adusă programului Prima Casă va influența piața rezidențială”

Citește și: Opinia unui dezvoltator din București despre modificările propuse la Prima Casă. Ar schimba acest aspect pentru a veni în ajutor familiilor care vor mai mult spațiu