Profilul cumpărătorului, așa cum este văzut de unul dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari. Care este rețeta succesului?

Cumpărătorii sunt mai educați, sunt interesați de reputația dezvoltatorului și nu mai iau o decizie de achiziție de azi pe mâine, cum se întâmpla în trecut. Mai mult, ei au ajuns să pună întrebări inclusiv despre grosimea pereților și despre furnizorul ușilor înainte de a lua o hotărâre. 

„Vedem niște modificări în piață astăzi, nu doar în ceea ce privește preferința cumpărătorilor de apartamente, dar și în ceea ce privește modalitatea de cumpărare. Vedem că procesul de achiziție durează puțin mai mult, vedem că încep să se uite foarte mult la zona în care cumpără, la distanța față de birou, începem să avem destul de multe discuții cu clienții noștri referitor la timpul pe care îl petrec pe drum între casă și serviciu, ne bucură că foarte mulți oameni sunt interesați de calitatea aerului, a construcției, de suprafețele clădirilor”, a declarat Răzvan Ionescu, directorul de marketing al dezvoltatorului Impact Developer&Contractor.

„Începem să avem o piață matură, în special în zona Bucureștiului, cu cumpărători care știu ce vor și știu să pună întrebările potrivite”, a mai adăugat el

Ionescu a menționat, totodată, că în ultimul trimestru al anului trecut și la începutul lui 2019 au apărut foarte multe mesaje negative legate de evoluția pieței rezidențiale, dar și noutăți precum cele produse de Ordonanța nr. 114, iar toate acestea au dus la polarizarea și la concentrarea vânzărilor către anumite zone.

„Am fost întrebat – care ar fi efectul unei încetiniri a pieței asupra proiectelor imobiliare? Cei care au pierdut până acum vor pierde mai mult, cei care au câștigat până acum vor crește mai mult. Cumpărătorii vor deveni extrem de atenți la foarte multe lucruri. Acum trebuie să te uiți la istoria dezvoltatorului, să vezi dacă este capabil să reziste la niște șocuri. Clienții au început să se orienteze din ce în ce mai mult către dezvoltatorii care deja au arătat ceva, care au un anumit nivel de transparență”, a detaliat directorul de marketing,  în cadrul unei emisiuni ZF Live.

„Nu mai sunt dispuși să cumpere din implus, nu am mai văzut vânzări de tipul celor din anii 2006-2007, în care (n.r. clientul) venea la vizionare și a doua zi semna contractul. Acum se uită, face comparații, întreabă de structura construcției, grosimea pereților, calitatea finisajelor interioare, chiar și de furnizorul ușilor, furnizorul geamurilor, deci există un proces mult mai educat de vânzare și în momentul în care ai ce spune clientului îl convingi. Dacă ai probleme în proiect, anumite finisaje, poziția, zona sau infrastructura nu sunt ok, atunci începe vânzarea să nu mai meargă așa de bine”, a completat acesta.

Rețeta succesului este, în opinia sa, furnizarea unor pachete echilibrate preț-calitate-facilități.

„Există un decalaj destul de mare între ce este necesar în oraș și ceea ce se oferă, de aceea nu ne facem griji. Trebuie doar să oferim acel mix câștigător pe piața din București”, a conchis Răzvan Ionescu.

Din portofoliul dezvoltatorului Impact Developer&Contractor fac parte proiectele Greenfield Residence și Luxuria Domenii Residence. Greenfield se află în dezvoltare pe un teren de 60 de hectare situat la marginea Pădurii Băneasa. Până acum, aici au fost construite circa 2.500 de apartamente și vândute în jur de 2.100-2.200, conform declarațiilor făcute de către reprezentanții companiei. Anul acesta ar putea fi, totodată, demarată construcția unor facilități suplimentare pentru locatari – un strip mall și o sală de sport.

„Avem planificate și o școală publică și o grădiniță, în colaborare cu primăria. Vom avea o stație de autobuz permanentă. Cartierul este în plină expansiune. Încercăm să construim în ritmul în care aducem și facilitățile”, a explicat directorul de marketing al dezvoltatorului.

Luxuria Domenii Residence se poziționează pe zona premium, ansamblul urmând să fie construit în trei faze și să cuprindă, la finalizare, 8 blocuri. Prima fază prevede dezvoltarea primelor trei blocuri, cu 232 de apartamente în total.

luxuria domenii residence primele blocuri

Până la sfârșitul anului trecut, pentru jumătate dintre unitățile cuprinse în prima fază de dezvoltare au fost încheiate contracte de prevânzare, potrivit reprezentantului Impact Developer & Contractor.

Citește și: Răzvan Ionescu, Impact Developer&Contractor: TVA de 5% reprezintă un avantaj mare, dar așteptăm și o revizuire a pragului de 450.000 de lei

Citește și: Cine va livra „la cheie” trei dintre clădirile din cadrul Luxuria Domenii Residence

Citește și: Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Doar în februarie s-au eliberat peste 2.800

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])