Dezvoltatorii imobiliari trebuie să își continue, pe cât posibil, activitatea într-un ritm normal în această perioadă, desigur fiind prudenți în privința cheltuielilor și atenți la asigurarea măsurilor de protecție potrivite pentru toți cei implicați în munca de pe șantier și nu numai, spun reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU).
“Încă de la apariția coronavirusului în România, am recomandat dezvoltatorilor prudența și asigurarea unui climat sigur de muncă pentru angajați și clienți, dar cu recomandarea de a continua activitatea în contextul în care îngrijorarea cea mai mare este legată de efectele financiare și economice ale încetării activității în domeniu. Le-am mai pus în vedere să asigure o calibrare a veniturilor și cheltuielilor pentru asigurarea cash flow-ului necesar în continuare proiectelor deja inițiate și o atenție sporită la inițierea unor noi proiecte care implică finanțarea bancară a acestora, deoarece există o îngrijorare legată de posibilitatea asigurării finanțării și continuarea activității bancare”, ne-a declarat Bogdan Ivan, secretarul general al ADIRU.
Mulți dintre dezvoltatori își continuă, la ora actuală, activitate în proiectele pe care le-au demarat deja și se bazează pe o scădere a costurilor cu forța de muncă, pentru că există posibilitatea ca acestea să fie mai reduse, ne-a mai explicat el. “În șantiere se lucrează cu program normal, însă cu luarea măsurilor de igineră necesare unei astfel de perioade, atât pentru muncitorii din șantiere, cât și pentru personalul administrativ. Acolo unde a fost posibil, s-au luat măsuri de telemuncă sau muncă prin rotație a angajaților”, a completat reprezentantul celei mai mari asociații dedicate dezvoltatorilor imobiliari.
Citește și: Scad prețurile locuințelor? Aduce coronavirusul criza în imobiliare? Răspunsul dezvoltatorilor
“Continuarea activității este absolut necesară în această perioadă pentru că există contracte în derulare, termene contractuale și termene reale care trebuie respectate, chiar dacă acestea sunt peste 6 luni, 1 an sau mai mult, mai ales în contextul în care au apărut întârzieri în ultimul timp în livrarea de locuințe din cauza legislației aplicabile”, a mai spus Bogdan Ivan.
Acesta a ținut să sublinieze că piața imobiliară este una care poate fi profund influențată de zvonuri, știri sau măsuri negative, decizia de cumpărare având un puternic caracter subiectiv. Astfel, ne putem aștepta la o încetinire a ritmului vânzărilor și investițiilor în lunile viitoare.
“Pe de altă parte, se estimează că panica poate afecta în sine mai mult decât virusul și de aceea în perioada următoare eforturile se vor îndrepta către diminuarea acestui fenomen și menținerea unui climat de încredere, în măsura în care acest lucru va fi posibil, pentru derularea activității într-un regim cât mai apropiat de cel normal, dacă bineînțeles evoluția epidemiei nu va impune luarea altor măsuri de carantină”, ne-a mai explicat secretarul general al ADIRU.
Citește și: TOPUL VÂNZĂRILOR în România. Peste 23.000 de imobile, în două luni, pentru București și împrejurimi