În luna aprilie a anului trecut tendințele care aveau să caracterizeze piața rezidențială pe parcursul lui 2017 s-au consolidat, fapt ce reieșea din studiile despre evoluția segmentului în primul trimestru.
În primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% față de nivelul atins în cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piață realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro.
Creșterea din primul trimestru al anului 2017 reprezenta, în aprilie, al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani – fiind depășit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014. Din punctul de vedere al evoluției prețurilor, piața rezidențială autohtonă se înscria pe un trend ascendent în ultimele unsprezece trimestre (începând cu a doua jumătate a anului 2014). De atunci și până în aprilie 2017, marja medie de creștere la nivel trimestrial fusese de 2,4%. Prin urmare, în momentul respectiv, ne situam la un nivel de preț similar cu cel consemnat în anul 2010.
Mai multe detalii AICI
Orașe cu oportunități rezidențiale
Construcția de apartamente noi reprezintă, pentru brokerii și agenții imobiliari, oportunități în plus, mai ales în condițiile în care se afla stocul în luna aprilie. ”Stocul scade și este o problemă uriașă în special pe segmentul locuințelor existente. Vorbim de 30% scădere a stocului în trimestrul al patrulea din 2016 față de aceeași perioada din 2015, ceea ce pune presiune pe preț. În perioada 2012-2013, doar 30% din clienți căutau locuințe noi, acum e 50%, cerere uriașă. Potrivit datelor Institului Național de Statistică, anul trecut au fost construite 52.000 de locuințe noi în România, iar 10.000 dintre acestea în București și Ilfov”, declara, la sfârșitul lunii martie, Dorel Niță, Head of Research AnalizeImobiliare.ro, speaker în cadrul evenimentului SEE Property Forum.
Coldwell Banker Affiliates of Romania a realizat un studiu în care prezenta, în aprilie, livrările ce urmau să aibă loc în 2017 în principalele piețe rezidențiale din România.
Vezi AICI rezultatele studiului realizat de Coldwell Banker în luna aprilie 2017
Locuințele noi, mai accesibile
Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu – euro, ajunsese, la începutul lui 2017, la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale locale, principalii factori care au dus la această situație fiind stabilitatea cursului de schimb și creșterea generală a salariilor.
Mai multe detalii AICI