Light Dark

Specialiștii din imobiliare prevăd chiar și în mijlocul pandemiei, un 2022 dominat de creșteri ale prețurilor apartamentelor de vânzare. Cătălin Priscorniță, CEO și fondatorul companiei imobiliare Blitz, ne-a vorbit retrospectiv despre anul 2021 și despre trendurile din imobiliare din anul viitor.

Cătălin Priscorniță, Blitz Imobiliare

Anul 2021 a fost unul favorabil dezvoltărilor imobiliare și un an în care totodată, prețurile pe acest domeniu au crescut. Spune-ne, ce s-ar putea întâmpla cu imobiliarele din România în anul 2022? Care sunt perspectivele pentru următorul an? 

La nivelul întregii industrii imobiliare, trendul prețurilor pe metru pătrat este unul de creștere și va continua și în anul următor. În decembrie, cel mai probabil, vom vedea o stagnare ușoară. Dar începând cu luna ianuarie 2022, e aproape sigur că trendul va fi din nou crescător și va atinge maxime istorice ale prețului pe metru pătrat. Motivele sunt inflația și banii din piață ușor de accesat, plus criza materiei prime și, automat, scumpirea materialelor de construcție.

Totodată, trendul tot mai puternic de orientare a oamenilor către suprafețe mai mari va persista. Din nevoia de spațiu, oamenii care locuiesc în garsoniere vor căuta apartamente cu 2 sau 3 camere, iar cei care locuiesc în apartamente cu 2-3 camere se vor muta la case cu grădină sau case cu curte.

Care este impactul administrațiilor locale asupra pieței imobiliare?

În marile orașe din România se acordă foarte greu autorizațiile de construcție, fapt ce pune presiune pe ofertă, în sensul că aceasta este mai scăzută decât cererea. Astfel, ritmul de aprobare al autorizațiilor de construcție mult încetinit din prezent va influența dinamica cererii și a ofertei imobiliare din viitor. Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocrației autorităților și al procesului îngreunat de actualizare al Planurilor Urbanistice Generale. Consecința este creșterea prețului per metru pătrat la vânzare.

Prin urmare, o cerere mai mare și o ofertă scăzută duc inevitabil la scumpiri?

În prezent, cererea depășește cu mult oferta. Asta deoarece astăzi este mult mai ușor să cumperi un apartament de 2 camere, într-un centru economic, decât în anii 2008-2010. Cu 90-130 salarii medii de €600+ îți poți achiziționa ușor o locuință cu 2 camere.

Însă pe fondul scumpirii materialelor de construcții și a creșterii ratei de inflație, prețurile locuințelor vor crește cu siguranță.

Care a fost cea mai mare provocare imobiliară cu care v-ați confruntat în anul 2021? 

Marea provocare a anului 2021 a fost lipsa forței de muncă, care în combinație cu scumpirea materialelor de construcție, va avea ca impact creșterea prețului pe metru pătrat de spațiu locativ nou construit. La momentul actual, avem un deficit de forță de muncă de peste 600.000 locuri vacante numai în construcții.

Pe de altă parte, se injectează foarte mulți bani în piață și oamenii caută activ și alte modalități de a câștiga bani, altele decât în depozite bancare. Investesc în crypto și în bursă, urmând ca o mare parte din banii câștigați să se îndrepte tot în zona de imobiliare, pe două căi: achiziție de locuințe personale și achiziții de imobile în scop investițional.

S-au schimbat preferințele clienților în ultimele 12 luni? Ce tendințe noi observi în ceea ce privește structura cererii și a ocupării? 

Am observat migrarea clienților de la suprafețe mici la suprafețe mai mari. Asta este sentimentul principal și trendul. De asemenea, oamenii încep să gândească distanțele în minute și nu în kilometri.

“E o migrație din orașele mari către cele mici, unde viața e mai simplă și cei mai mulți dintre angajați au avantajul muncii remote. Nu e un val foarte puternic, unii vin, alții pleacă, dar e o migrație cu dublu sens și asta ne dă speranța să repopulăm România rurală,” Cătălin Priscorniță

Pe de altă parte, familiile tinere cu copii aleg siguranța cartierelor liniștite în defavoarea facilităților oferite de zonele consacrate sau centrale. Migrarea spre spațiile mai mari și deschise vine și din dorința oamenilor de a se simți mai liberi și de a se implica în activități de agricultură.

Cred că acesta va fi un trend național. De exemplu, în Cluj vor fi sute de hectare cu mii de case care vor stimula dezvoltarea orașului în zonele de periferie.

În acest context al pieței, s-au schimbat și intențiile investitorilor și dezvoltatorilor cu care colaborați?

Creșterea prețurilor materiei prime pune în dificultate și noile proiecte imobiliare. Dezvoltatorii care planifică demararea proiectelor se află într-un impas, din cauza evoluției recente a prețurilor la materiale.

Pentru a atinge o marjă de profit între 30%-50%, aceștia trebuie să crească prețurile la construcțiile finalizate noi din Cluj-Napoca, până la 2.500-2.800 euro/metru pătrat, ceea ce îi face pe unii să rămână rezervați că vor putea vinde la acest preț.

În ceea ce privește strategia de extindere, care sunt ambițiile companiei Blitz pentru anul următor? În ce locații noi din România intenționați să vă extindeți?

Continuăm dezvoltarea națională și ne dorim să ajungem la 100 de birouri Blitz – puncte de lucru și francize. Vom reuși să ne atingem acest obiectiv cu sprijinul departamentelor operaționale, pe care anul acesta le-am maturizat. De asemenea, tindem către o cifră de afaceri de aproximativ 15 mil. de euro și un număr de 1000 de #blitzeri, la nivel național.

În încheiere, cum crezi că va arăta 2022 în contextul pieței imobiliare? 

În concluzie, în anul 2022 vom vedea maxime istorice ale prețului pe metru pătrat, așa cum n-au mai fost vreodată în România. Cu toate acestea, volumul de tranzacții imobiliare nu va scădea, dimpotrivă, ne bazăm pe apetitul crescut de tranzacționare imobiliară al clienților, care își vor pune nevoile locative de spațiu și de siguranță pe primul loc, pentru ei și familiile lor.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2021 vs 2022| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2021, dar și perspectivele pentru 2022 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: Provocările segmentului imobiliar luxury. Top 5 proprietăți premium tranzacționate în 2021. Interviu Nicoleta Manea, fondatoarea agenției ANG Luxury Properties

Citește și: INTERVIU Eugen Encuțescu, CEO și fondatorul Eugene Estate : “Preconizăm pentru anul 2022 o creștere de aproximativ 4-5% a prețurilor pe segmentul rezidențial.” Ce se întâmplă cu imobiliarele din România în anul 2022?