#CPI Cluj 2018: Piața imobiliară din Cluj, în cifre. Câte unități vechi sunt disponibile și ce proiecte noi se dezvoltă pe plan local

Numărul apartamentelor și caselor vechi, construite înainte de anul 2000, disponibile la vânzare pe piața locală este în scădere, mulți dintre proprietarii unor astfel de locuințe alegând, în schimb, să le dea în chirie. La nivelul local, există, totodată, 69 de proiecte noi, dar o parte semnificativă se află în continuare în construcție, potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului CPI Cluj 2018 de Dorel Niță, coordonatorul Analize Imobiliare.

piata imobiliara rezidentiala cluj 2018

„Dacă în trimestul al treilea din 2014 se găseau la vânzare puțin peste 5.000 de apartamente în imobile vechi și case construite înainte de anul 2000, în perioada similară a anului trecut erau disponibile pe piață 2.482 de astfel de proprietăți. Observăm astfel o scădere de 50%, mult mai semnificativă față de media întâlnită la nivelul celorlalte orașe mari din țară, care se situează undeva la 30%”, a declarat Dorel Niță.

„Astfel, creșterea susținută a cererii a avut ca rezultat o scădere mai abruptă a ofertei și, evident, o majorare a numărului de tranzacții”, a mai adăugat acesta.

În ultimul an însă, s-a putut vedea o stabilizare a numărului de oferte aflate la vânzare pe plan local, conform datelor Analize Imobiliare. Astfel, în trimestul al treilea erau disponibile pe piață circa 2.600 de proprietăți rezidențiale la vânzare în imobile vechi.

dorel nita cpi cluj

În același timp, numărul locuințelor disponibile pentru închiriere a devenit mai ridicat față de cel al proprietăților de vânzare din Cluj. „Există aproximativ 4.300 de locuințe la închiriere, aproape dublu față de numărul celor de vânzare”, a explicat coordonatorul Analize Imobiliare.

„Cred că acest lucru se întâmplă pentru că este vorba despre o piață care a atras mulți investitori. Creșterea este de aproape 30% în doi ani. Față de anul trecut se observă o majorare cu 12%. Este o piață în continuare interesantă”, a mai adăugat el.

Niță a prezentat în cadrul CPI Cluj 2018 și detalii despre proiectele rezidențiale noi existente la nivel local în T3, cu peste 20 de unități locative.

eveniment cpi cluj 2018

„Dintre cele 69 de proiectele rezidențiale noi la vânzare în județul Cluj în T3 2018, 49 se află în municipiul Cluj-Napoca, iar dintre acestea 32 sunt în construcție și 17 finalizate”, a explicat coordonatorul Analize Imobiliare, adăugând, de asemenea, că 46 sunt ansambluri rezidențiale de apartamente cu 8.300 de unități planificate, dintre care 800 aflate la vânzare.

Au fost identificate, totodată, în municipiul Cluj-Napoca două proiecte mixte de apartamente și case și un proiect de case.

În Florești există, de asemenea, potrivit datelor prezentate de Niță la CPI Cluj 2018, 10 de proiecte rezidențiale noi care cuprind cel puțin 20 de unități locative dintre care 7 în construcție și doar 3 finalizate. Sunt planificate astfel 1.300 de apartamente noi, dintre care 220 se află la vânzare. Tot aici a fost demarat și un ansamblu de case.

Pentru mai multe informații cu privire la evoluția pieței imobiliare rezidențiale în T3 2018 puteți descărca AICI raportul complet Analize Imobiliare.

panel cpi cluj 2018

Dorel Niță a participat în calitate de speaker la evenimentul CPI Cluj 2018. El a luat parte și la discuțiile din panelul „Puternică sau fragilă piața imobiliară rezidențială la sfârșit de 2018?” alături de Cătălin Priscorniță(fondator și CEO Blitz Imobiliare), Răzvan Cuc (președinte RE/MAX România) și Teodor Mincu (Supervizor al Biroului de Credite și Suport Parteneri, Direcția Distribuție Retail, BCR). Panelul a fost moderat de CEO-ul Imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

CPI a devenit cea mai puternică și mai mare comunitate imobiliară, locul în care specialiștii în domeniu se cunosc, pun bazele unor relații de business, colaborează și identifică idei care îi vor ajuta în dezvoltarea personală, profesională și în creșterea business-ului. În 2018, circa 1.000 de profesioniști în real estate au luat parte la întâlnirile organizate de noi din șase dintre principalele orașe ale țării – Timișoara, București, Constanța, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.

Următoarea întâlnire a specialiștilor în imobiliare va avea loc în luna martie a anului viitor când vom organiza evenimentul CPI Național 2019 și o nouă ediție a Galei Profesioniștilor în Imobiliare.

#CPI Cluj 2018: Cum a evoluat cererea la nivelul pieței locale în ultimii ani? Dorel Niță: Cred că această tendință se va menține pe viitor

Cum a arătat al nouălea an de evenimente marca CPI? 6 orașe, 1.000 de participanți, 29 de speakeri, networking, date statistice actualizate și dezbateri pe subiecte fierbinți din imobiliare – FOTO+VIDEO

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])