16,3 miliarde de Euro este valoarea cumulată a portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari, conform datelor centralizate de Bucharest Real Estate Club (BREC) și Romania Property Club (RPC) de la Cushman & Wakefield Echinox pentru raportul Real Estate Premier League – primul index al proprietarilor și managerilor celor mai mari companii imobiliare active în România.
Valoarea acestora a crescut cu 3,09 miliarde de Euro, de la 13,21 miliarde de Euro din 2023, data ultimei analize BREC-RPC. În 2025, niciunul din cei zece investitori prezenți în top nu are portofolii sub 1 miliard Euro.
La nivel regional, compania IULIUS, fondată de Iulian Dascălu, alături de fondul de investiții Atterbury Europe reprezintă unul din cei mai dinamici jucători.
„În 2025, ne concentrăm pe continuarea investiției în proiectul mixt RIVUS din Cluj-Napoca, unde așteptăm să obținem autorizația de construire în acest an. În plus, intrăm într-o nouă fază de dezvoltare strategică și am decis să colaborăm cu studioul de arhitectură Foster + Partners pentru a implementa noua viziune a companiei noastre privind dezvoltarea urbană. În Iași, reamenajăm ansamblul existent Palas, localizat într-o zonă istorică emblematică și cel mai performat proiect de retail din afara Capitalei în termerni de vânzări și număr de vizitatori, într-un concept cu și mai mult accent pe experiențe, verde, sustenabilitate. În Constanța, avem de-a face cu unul dintre cele mai mari proiecte de bioremediere din Europa și cu oportunitatea de transforma o zonă care în prezent este izolată și contaminată în pol de dezvoltare regională. În total, investițiile pentru Cluj-Napoca, Constanța și Iași depășesc 1,3 miliarde de Euro.”

Fulga Dinu, Country Manager, CPI Property Group declară: ”În 2025 CPI are în vedere creșterea gradului de ocupare a portofoliului de cladiri de birouri din România prin procese de modernizare, renovări și soluții personalizate pentru chiriași. Pe zona de retail, avem în curs trei investiții majore în două dintre centrele noastre comerciale, pentru a veni în întâmpinarea cerințelor actuale ale consumatorilor noștri.”
AFI România este activ cu proiecte atât în București, cât și în orașele secundare. ”În București am finalizat în 2025 AFI Home North, primul proiect rezidențial Build to Rent din portofoliul AFI Romania și lucrăm la reconversia clădirii de pe Calea Victoriei – AFI Central Tower. În Brașov avem în construcție faza a doua a proiectului de birouri și analizăm terenuri în orașe secundare pentru viitoare dezvoltări AFI Home”, explică Doron Klein, Group Deputy CEO & CEO, AFI România.
Cel mai mare investitor român, One United Properties, a avut o evoluție spectaculoasă. În 2021 nu era în top, în 2023 a intrat pe locul 7 în clasament, iar în 2025 urcă până pe locul 5.
„Doar în 2024, One United Properties a oferit locuri de muncă pentru 17.000 de persoane în 13 șantiere active. 2025 se anunță a fi cel mai ambițios an din istoria companiei noastre – suntem pregătiți să finalizăm un volum de unități echivalent cu ceea ce am livrat în ultimul deceniu”, spune Andrei Diaconescu, Co-Fondator al companiei. Dezvoltările de amploare One United Properties generează un impact semnificativ asupra economiei naționale, contribuind cu 0,42% la PIB-ul României și cu 1,5% la PIB-ul Bucureștiului.