Aproape 77% din suprafața totală de spații moderne de birouri din București, care însumează circa 2,6 milioane de mp, se află la 10 minute de mers pe jos de o stație de metrou, situație similară cu cea din Praga, conform datelor publicate de compania de consultanță imobiliară Colliers International România.
Doar în vecinătatea stațiilor de metrou Aurel Vlaicu și Pipera se găsesc circa 900.000 de mp de spații office, formând subpiețele Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu. O subpiață aflată, la ora actuală, în plină dezvoltare este și cea din zona de Centru-Vest a Capitalei. În acest caz, clădirile de birouri au fost construite în jurul mai multor stații de metrou, fapt ce o face să fie cea mai dispersată subpiață.
Pe măsură ce terenurile devin din ce în ce mai greu de găsit și se scumpesc, în special în zonele centrale ale orașului, dezvoltatorii devin tot mai interesați de locații situate în zona de nord, în vecinătatea prelungirilor anunțate pentru rețeaua de metrou, care ar urma să lege Capitala de Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Alți dezvoltatori își îndreaptă atenția, din cauza prețurilor ridicate ale terenurilor, spre locații unde nu se găsesc în mod tradițional clădiri de birouri, dar care sunt situate în vecinătatea unor stații de metrou precum Tineretului sau Jiului.
În momentul de față, interesul pentru dezvoltări pe segmentul office rămâne însă concentrat în zona de nord și în cea de vest a Capitalei, potrivit datelor Colliers International România.
“Stația Pipera reprezintă cea mai mare subpiață de birouri din Capitală, cu un stoc de 510.200 de mp de spații de birouri, în timp ce stația Aurel Vaicu are cel mai mare pipeline anunțat pentru perioada iulie 2019-decembrie 2929, de 73.299 de mp de spații de birouri, urmată de stația Politehnica, unde se anunță livrarea a 58.400 mp pentru aceeași perioadă”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory în cadrul companiei de consultanță.
“În următorii 10 ani, este posibil să vedem destule clădiri de birouri de mărime medie sau chiar mare care vor fi construite în apropierea stațiilor de metrou din afara zonelor consacrate de birouri. Cu toate acestea, ele nu vor forma o subpiață de sine stătătoare, ci vor fi considerate mai degrabă extensii ale subpiețelor învecinate”, a mai explicat el.
Citește și: Cele mai multe spații de birouri din București, ocupate în trimestrul II de companii din IT&C, BPO și SCC