Light Dark

Anul 2023 nu a fost lipsit de provocări, dar au existat și aspecte care au contribuit la evoluția favorabilă a pieței rezidențiale. Le trecem pe toate în revistă alături de Alexandru Pricop, managing partner SVN Romania | Residentialist, și aflăm și opinia sa despre ce urmează să vedem în 2024 în sectorul de real estate.

Care au fost principalii factori care au influențat mersul pieței rezidențiale din București în 2023? 

Am moștenit un 2022 cu probleme de finanțare, cu cote majorate ale dobânzilor și cu o rată a inflației în creștere, indicatori care au influențat din plin piața rezidențială.

Pe de altă parte, a doua jumătate a lui 2023 – și în special ultimele luni – au adus o revigorare clară a cererii și a numărului de tranzacții, rezultatele înregistrate fiind aproximativ similare – sau doar în ușoară scădere – comparativ cu cele din perioada similară din 2022, care a fost un an record.

Discuțiile despre noile măsuri fiscale și în special majorarea cotei de 5% TVA la achiziția de noi locuințe au avut un efect pozitiv asupra pieței rezidențiale și au dovedit și că există o cerere latentă.

Un alt factor care a influențat pozitiv cererea a fost competiția dintre instituțiile finanțatoare în ceea ce privește creditele ipotecare cu dobânzi fixe de sub 6% pe an – primele oferte au fost lansate în luna mai și acest lucru s-a resimțit imediat printr-o activitate mai intensă pe segmentul rezidențial.

Nu în ultimul rând, un factor care a influențat piața rezidențială a fost reprezentat de scăderea numărului de autorizații, care sunt aproape la jumătate față de acum doi ani, potrivit calculelor SVN. O parte dintre cumpărători au analizat contextul și au anticipat viitorul apropiat, care se va transpune printr-un stoc tot mai limitat de livrări – cel puțin în anumite zone – și au decis să cumpere în acest moment, anticipând viitoare creșteri de prețuri.

Piața rezidențială nu beneficiază de regulă de un grad ridicat de predictibilitate, ultimii ani aducând numeroase schimbări fiscale sau modificări ale principalilor indicatori determinanți pentru sector.

Cu toate acestea, 2024 ar trebui să aducă o continuare a tendinței de ușoară reducere a dobânzilor și o accesibilitate tot mai bună a puterii de cumpărare a unei locuințe, fără a recurge la o finanțare bancară  – aspect care este foarte important, tranzacțiile realizate exclusiv cu cash fiind în continuare majoritare.

Ce tendințe au putut fi identificate în comportamentul cumpărătorilor pe parcursul acestui an?

Dacă la începutul anului exista o stare de incertitudine mai ridicată, potențialii cumpărători activi în ultimele luni și în prezent sunt mult mai deciși, mai exigenți și mai bine informați în general.

La ce ne putem aștepta în 2024 pe fondul majorării cotei TVA la 9%? 

Majorarea cotei TVA la 9% nu va avea un impact semnificativ asupra cumpărătorilor finali. Dacă un potențial cumpărător are o nevoie locativă și identifică o proprietate atractivă, diferența de TVA, care este de câteva procente, nu va reprezenta, într-un procent covârșitor dintre cazuri, un element decisiv care să influențeze negativ decizia de cumpărare.

Un impact mai semnificativ va fi însă pe segmentul tranzacțiilor de investiții, cota redusă de TVA urmând să se aplice doar la o singură tranzacție, ceea  ce va duce la costuri mai mari pentru investitorii care cumpărau mai multe  proprietăți.