Light Dark

Abrogarea Ordonanței de Urgență 114/2018 ar fi un dezastru pentru cei care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și ar avea un impact semnificativ și asupra economiei, este de părere Liviu Simion, Președintele Patronatului Societăților din Construcții (PSC). 

efecte abrogare oug 114

“Aș vrea să precizez că sectorul construcțiilor nu înseamnă doar locuințe. Înseamnă autostrăzi, infrastructură, căi ferate, școli. Acum un an, foarte mulți primari care aveau proiecte spuneau <le-am urcat în SEAP și nu avem firme de construcții care să vină să liciteze>. Explicația era una sigură – o firmă de construcții nu se putea duce să liciteze prea multe astfel de proiecte pentru că nu avea cu cine să le facă”, a declarat Simion adăugând că odată cu apariției ordonanței 114/2018 lucrurile au început să se schimbe.

“Oamenii care își doreau să plece la sfârșitul anului sau la începutul lui 2019 au rămas, o parte dintre ei sunt astăzi mulțumiți. Am început să angajăm și angajăm foarte mulți oameni care vin de data aceasta către noi, constructorii. Firmele s-au dus la licitații. Astăzi, avem mii de proiecte în care firmele de construcții sunt pe șantiere”, a completat el.

Președintele PSC a ținut, totodată, să sublinieze toate problemele cu care cei din domeniu, dar și guvernanții ar urma să se confrunte, în opinia sa, în cazul abrogării OUG 114. “O anulare a ceea ce este foarte bun în ordonanța 114 ar duce firmele la dezastru, oamenii la disperare. Vreau să fie foarte clar și pentru cei care guvernează astăzi și pentru cei care vor guverna peste un an sau doi, proiectele lor nu vor mai fi duse la bun sfârșit, vor fi de proastă calitate pentru că nu vor avea cu cine să lucreze, specialiștii clar vor pleca”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult, Simion susține că pentru a putea fi realizate toate proiectele puse pe hârtie ar fi nevoie de peste 600.000 de angajați, față de 330.000-340.000 câți activează, la ora actuală, în domeniu, dar și că economia țării ar avea de suferit dacă sectorul construcțiilor nu ar mai beneficia de facilitățile prevăzute de ordonanța în discuție.

“Anularea este un dezastru. Nu trei pași înapoi, 100. Este ca și cum ne-am întoarce în timp cu ani de zile”, a mai atenționat președintele patronatului.

Citește și: Agenda dezvoltatorului imobiliar la #CPIRegional2019. Află ce ți-am pregătit și rezervă-ți locul la întâlnirea profesioniștilor în real estate

Citește și: Sindicaliștii din construcții promit proteste, în cazul abrogării integrale a OUG 114/2018

Citește și: Peste 1 milion de oameni vor avea de suferit, dacă această ordonanță va fi abrogată, spune președintele FPSC