Light Dark

Piața rezidențială din România a început anul 2022 într-un ton optimist, marcată fiind de mărirea pragului de TVA 5% la 700.000 RON. Ianuarie și februarie au marcat noi recorduri de tranzacții în sectorul rezidențial, preferate fiind apartamentele de 3 și 4 camere ce s-au încadrat în noul prag.

Damian Șerban Managing Director R&D Adviser

Am remarcat o repoziționare cu 180 grade a cumpărătorilor, atunci când vine vorba despre achiziția apartamentelor mai scumpe, începutul de an marcând o preferință în acest sens. Acest lucru s-a datorat în mare parte suportului legislativ și apetitului românilor de a se muta într-o locuință mai mare și mai confortabilă. Acest ultim aspect este latura pozitivă a pandemiei, care a schimbat semnificativ și pentru totdeauna modalitatea de lucru. De unde reiese, încă o dată, că atunci când consumatorul își schimbă comportamentul, el schimbă totodată și economia.

Ne așteptăm ca mărirea pragului de TVA să influențeze întregul an 2022, atât prin stimularea construirii de către dezvoltatorii de locuințe cu un spațiu locativ mai mare, cât și de către clienți, care se orientează către locuințe de calitate superioară.

În ceea ce privește cumpărătorii, aceștia au devenit mai atenți la costurile de întreținere și mentenanță, odată cu creșterea prețurilor la gazul natural și la curentul electric, principalele surse de încălzire a locuințelor din mediul urban. Proiectele verzi și dezvoltările bazate pe surse de energie alternative, captează din ce în ce mai mult atenția cumpărătorilor, în ciuda unui preț inițial de achiziție mai mare, dar cu posibilitatea reală de economisire pe termen lung.

Estimările R&D Advisers sunt că: trendul de creștere a prețurilor din T1 2022 se va menține până la sfârșitul anului, iar în segmentul rezidențial acesta va aduce prețuri mai mari la locuințe cu 10-15%.

Deși PUZ-urile din București sunt în continuare blocate, dezvoltatorii au lansat proiecte noi în piață, în zonele care au permis dezvoltarea, pe fondul unei cereri sustenabile din partea cumpărătorilor pentru locuințe de calitate în primul trimestru din acest an.

Un factor important care a influențat piața imobiliară în primul trimestru din 2022 a fost creșterea inflației, factor care a dus la creșterea accelerată a prețurilor materialelor de construcție și a prețurilor de construcție în general și pe linie de consecință la creșterea prețurilor în toate segmentele pieței rezidențiale. Războiul din Ucraina a influențat în primele 2-3 săptămâni emoțional cumpărătorul care și-a mutat atenția pe compasiune și empatie față de vecinii României, dezvoltând acut un semtiment de incertitudine și lipsa siguranței. Ca urmare, s-au oprit din achiziții inițial, dar ca o consecință pozitivă pentru piață, a urmat o perioadă cu cerere mare pe segmentul chiriilor, datorată refugiaților din Ucraina și o revenire puternică a cererii de cumpărare odată cu certitudinea că războiul nu ne va afecta din punct de vedere militar.

În aceeași perioadă a anului au fost foarte activi investitorii din piața imobiliară autohtonă și s-au finalizat numeroase tranzacții, atât de cumpărătorii privați, cât și de fondurile active de pe piață. Investițiile imobiliarele rămân în continuare un mijloc de protecție a capitalului în fața inflației.

Imobiliarele au fost în acest trimestru și vor rămâne în perioada următoare unul din principalele mijloace de investiție și economisire ale românilor, în lipsa unei burse locale de valori puternice. Evoluția pieței ne arată cât se poate de clar că randamentele din imobiliare sunt net superioare atât depozitelor bancare, cât și celorlate tipuri de investiții, deci ne așteptăm ca acest trend al investițiilor persoanelor fizice cât și a fondurilor de investiții să se consolideze în perioada următoare.

Damian Șerban Managing Director R&D Adviser

Citește și: INTERVIU: Ovidiu Șandor, CEO Mulberry Development: “A venit o perioadă în care decizia de a achiziționa este amânată”

Citește și: Raport SVN România: Bucureștiul are printre cele mai accesibile locuințe la nivelul UE

Citește și: INTERVIU: “Spațiul construit este produsul unei societăți. El arată nivelul de emancipare.” Arh. Adrian Untaru (ADNBA) în dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu

Citește și: Prețurile apartamentelor au consemnat un ușor avans în luna mai. Cererea pentru locuințe a crescut cu 13%