Light Dark

Anul trecut a fost, cel mai probabil, cel mai bun de la criză și până în prezent în privința numărului de locuințe noi livrate la nivel național. Conform estimărilor realizate de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro, aproximativ 62.000 de locuințe au fost finalizate în 2019 în țara noastră. Potențialul este însă mult mai mare.

“Estimările noastre sunt că 2019 a fost cel mai bun an din 2009 până în prezent în privința construcției de locuințe noi – aproximativ 62.000 de locuințe construite la nivel național. În 2008 am avut 64.000 de locuințe construite la nivel național”, a declarat în cadrul celei mai recente ediții imoExpert Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro și coordonatorul Analize Imobiliare.

“Dacă ne uităm regional, în București s-a construit foarte mult anul trecut, aproximativ 10.000 de locuințe, undeva la 9.000 în regiunea de Nord-Vest, deci în Cluj și împrejurimi, după care vine regiunea de Centru. Brașov și Sibiu sunt doi poli puternici unde s-a construit mult în ultimii ani”, a mai explicat el.

Pe de altă parte, dacă facem o comparație între situația din România și cea din alte țări din regiune, se poate observa că am rămas puțin în urmă la acest capitol.

“Comparând datele cu Polonia și făcând, bineînțeles, raportul la numărul de locuintori și locuințe existente, aș spune că în România ar trebui să se construiască de două ori mai multe locuințe. Acesta ar fi potențialul, peste 100.000 de locuințe”, a spus Niță, prezent în platoul imoExpert.

“Avem nevoie de mai multe locuințe, cerere există, fondul de locuințe existent este precar. Este cel mai bun moment să facem asta acum”, a mai adăugat el.

Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS) spre sfârșitul anului trecut, în perioada ianuarie-septembrie 2019 au fost terminate 46.437 de locuințe la nivel național, cu 6.059 de locuințe în plus față de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Infografic: locuințe terminate, INS

În 2019 s-au eliberat, totodată, 42.541 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Față de 2018 a apărut o scădere cu 0,4%, în urma numărului mai redus de autorizații din București-Ilfov (-863) și din regiunea de dezvoltare de Vest a țării (-529), care cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

La ediția trecută a emisiunii a participat și Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU). Întrebat de ce nu profită dezvoltatorii de această ocazie pentru a livra și mai multe unități noi pe piață, acesta ne-a explicat că nu este o chestiune de voință, ci una legată de “posibilitatea efectivă și practică de a construi”.

“Un proiect imobiliar se pregătește și se dezvoltă într-o perioadă de câțiva ani. Ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca dezvoltatorii să aibă încredere”, a spus Bogdan Ivan, menționând că jucătorii din domeniu se confruntă des cu probleme legate de birocrație. Pe de altă parte, spre finalul lui 2019 mai mulți dezvoltatori au anunțat achiziții importante de terenuri, deci intenționază să demareze noi proiecte.

“Să fii dezvoltator în România trebuie să fie un act de curaj, dar ceea ce mă bucură este că s-a restabilit optimismul și cred că va fi un an 2020 cu un număr record de locuințe noi și cu foarte multe proiecte noi anunțate”, a concluzionat el.

Citește și: Cum scăpăm de criza forței de muncă din construcții? „Muncitorii români sunt mai buni decât cei aduși din străinătate”

Citește și: Mai multe controale pe șantierele din București. În cinci zile s-au dat amenzi de 282.500 de lei

Citește și: Principala provocare a anului 2020 pentru dezvoltatori, în opinia unui grup cu investiții de 200 de milioane de euro în România