Light Dark

Spania a devenit, săptămâna aceasta, primul stat membru al Uniunii Europene care atinge pragul de 1 milion de cazuri de coronavirus. Autoritățile impun tot mai multe restricții, se încearcă limitarea celui de-al doilea val al epidemiei, dar chiar și în aceste condiții peste 16.000 de noi cazuri sunt raportate zilnic. Prima persoană infectată a fost descoperită în Spania în ianuarie, iar lunile de criză sanitară ce au urmat și numeroasele probleme generate de COVID-19 și-au pus amprenta puternic asupra pieței imobiliare locale.

Prețurile locuințelor din Spania sunt așteptate să scadă cu 16% în intervalul ianuarie 2020-decembrie 2021 pe fondul crizei generate de COVID-19, conform estimărilor făcute în cadrul unui nou raport întocmit de agenția imobiliară Forcadell în parteneriat cu Universitatea din Barcelona.

Scăderea ar urma să fie mai accentuată în orașe turistice precum Malaga, Palma de Mallorca sau Alicante, acesta fiind un sector lovit puternic de criza sanitară. În Barcelona și Madrid, este așteptat un declin al prețurilor de 12%, respectiv 13%, a explicat în cadrul raportului profesorul de economie Gonzalo Bernardos de la Universitatea din Barcelona.

La nivelul tranzacțiilor scăderea va fi mai accentuată și va ajunge în anul fiscal curent la 27%, urmând ca numărul tranzacțiilor să înregistreze în 2021 o creștere cu 15%, conform estimărilor sale care au la bază scenariul în care în primul trimestru al anului viitor pandemia va putea fi considerată controlată. “Fiind vorba strict despre o criză sanitară, atunci când sectorul turismului își va reveni o va face cu mai multă forță decât înainte. Atunci, redresarea economiei spaniole va fi remarcabilă”, a declarat Bernardos.

Îmbunătățirea situației la nivel economic va duce, pentru început, la o revenire a nivelului tranzacțiilor. Redresarea prețurilor va dura mai mult și nu va apărea, în opinia sa, până în 2022. Cât despre piața chiriilor, profesorul de economie spune că aceasta va înregistra o scădere cu 18%, dar își va reveni până în 2022.

Spre comparație, primele cazuri de COVID-19 au apărut în România la sfârșitul lunii februarie, deci cu o lună mai târziu decât în Spania, iar la jumătatea lui martie au fost impuse primele măsuri stricte pentru combaterea răspândirii virusului. Perioada de lockdown a fost cea mai dificilă pentru piața locală, iar efectele pandemiei se simt și la ora actuală, deși sunt mai puțin pronunțate în cazul nostru.

În decursul primelor șapte luni de criză sanitară prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare atât pe piața veche, cât și pe segmentul nou, s-a redus cu aproape 90 de euro în România. Proprietarii și dezvoltatorii păstreză prețurile, chiar și în aceste condiții, peste nivelul din septembrie 2019.

Prețul mediu de vânzare solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare la nivel național, sursă Indicele Imobiliare.ro

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie, 381.592 de case, terenuri și apartamente au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare la nivel național. În ciuda celor șapte luni de pandemie, diferența rămâne destul de mică dacă ne raportăm la intervalul ianuarie-septembrie 2019. Este vorba despre 1.404 imobile în minus.

Citește și: Impactul avut de șapte luni de pandemie pe piața apartamentelor din București. Dezvoltatorii anunță, în continuare, investiții majore

Citește și: Credite de 154 de milioane de lei, acordate într-o lună prin Noua Casă

Citește și: Locuințe mai scumpe cu TVA 5%. Plafonul maxim crește la 140.000 de euro