Bucureștiul a pornit în 2020 cu dreptul – prețuri mai mari, vânzări mai multe. Efectele pandemiei s-au simțit, însă, pe plan local în scurt timp. După șapte luni de criză sanitară facem o scurtă trecere în revistă a realității imobiliare, așa cum este ea descrisă de datele statistice, și vedem ce mari investiții se anunță în Capitală.
Proprietarii și dezvoltatorii din București au început anul 2020 cu optimism. Solicitau în ianuarie un preț record pentru piața locală, de 1.449 de euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare. Vorbeam, deja, despre o scumpire a metrului pătrat cu peste 120 de euro față de începutul lui 2019 și cu circa 400 de euro față de minimele atinse în primele luni din 2015.
Martie a marcat însă începutul incertitudinilor generate de criza sanitară și mult din avansul câștigat până atunci la nivelul prețurilor s-a pierdut. Chiar și așa, metrul pătrat se vindea în continuare cu aproape 70 de euro mai scump față de prețul solicitat în perioada similară a anului trecut.
În cele șapte luni de pandemie de până acum tendința de scădere a continuat să fie vizibilă. S-a ajuns, astfel, la o medie de 1.355 de euro/mp util în septembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Ieftinirea a fost, practic, cu 40 de euro față de începutul crizei sanitare și cu puțin peste 90 de euro, dacă ne raportăm la începutul lui 2020.
O relativă stabilizare s-a putut observa luna trecută față de sfârșitul verii, înregistrându-se pe plan local doar o scădere nesemnificativă, de 0,1%, a prețului mediu solicitat pentru apartamentele noi și vechi din București.
Cu toate acestea, am scăzut oficial sub nivelul din 2019 când, la începutul toamnei, locuințele din Capitală se vindeau cu un preț mediu de 1.376 de euro/mp util. Chiar și așa, Capitala continuă să se mențină peste media națională.
În decursul celor șapte luni de pandemie prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare atât pe piața veche, cât și pe segmentul nou, s-a redus cu aproape 90 de euro în țară. Proprietarii și dezvoltatorii păstreză prețurile, chiar și în aceste condiții, peste nivelul din septembrie 2019.
Să aruncăm o privire și pe tranzacțiile făcute în ultimul timp. Dacă vorbim strict despre vânzările de unități individuale, vedem că acestea au înregistrat, la rândul lor, o tendință de scădere clară în București în lockdown. În 2020, în doar patru luni din nouă am reușit să menținem la acest capitol un avans față de 2019, dintre care două luni au fost după venirea pandemiei, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Important de menționat este aici faptul că discutăm despre tranzacții finalizate, nu despre rezervări.
În intervalul martie-septembrie s-au vândut în Capitală 17.114 unități individuale. Diferența este de aproape 2.900 de unități față de perioada similară a anului trecut.
Din estimările făcute de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare, în mod normal, din totalul unităților individuale raportate doar 85% ar reprezenta efectiv apartamente, datele colectate de ANCPI incluzând la acest capitol și alte tipuri de imobile, precum boxele sau spațiile comune. În aceste condiții, am putea spune că în jur de 14.500 de apartamente s-au vândut, în pandemie, în București.
Investiții majore anunțate în pandemie
Mari dezvoltatori activi pe piața din București au anunțat investiții majore chiar și în ultimele luni. Forty Management, care are în portofoliu mai multe ansambluri rezidențiale în Capitală lansate sub brandul Central District, a cumpărat, de exemplu un teren situat la doi pași de Piața Presei într-o tranzacție de 7,2 milioane de euro pe care intenționează să construiască un proiect rezidențial boutique cu galerie de artă publică la parter. Mai mult, dezvoltatorul vrea să colaboreze la revitalizarea zonei alături de autorități.
Ulterior, Forty Management a anunțat că vrea să construiască un proiect mixt de anvergură în nord-vestul orașului, în apropiere de Petrom City, cu o investiție de 100 de milioane de euro. Proiectul Central District Lagoon City ar urma să includă 570 de apartamente, alături de un hotel, spații office, comerciale și de recreere. Principalul punct de atracție al proiectului ar urma să fie o lagună de 2 hectare.
În Pipera s-au demarat lucrările pentru un ansamblu rezidențial cu 600 de apartamente. Nusco City, proiect Nusco Imobiliara, ar urma să fie construit în două faze cu o investiție totală de peste 70 de milioane de euro.
One United Properties și-a schimbat strategia pentru One Verdi Park, aflat în construcție în zona Floreasca, și a renunțat la componenta de spații office care ar fi urmat să implice o suprafață totală închiriabilă de 21.000 de mp, extinzându-și componenta rezidențială. Pe lângă acesta, grupul are și alte proiecte în derulare în Capitală pe segmentul de lux.
Cordia România, parte din grupul Futureal activ în mai multe țări europene, a început vânzările pentru a doua fază din proiectul Parcului20 situat în zona Expoziției și a anunțat că lucrările aferente acesteia vor fi demarate până la sfârșitul lui 2020. Investiția în Parcului20 se ridică la 40 de milioane de euro.
Cordia are, totodată, un plan de investiții de 120 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale pe cinci loturi de teren cumpărate în Capitală. În plus, compania are alocat un buget de 40 de milioane de euro pentru achiziția de noi terenuri în București.
Speedwell a anunțat, de asemenea, demararea fazei a II-a pentru proiectul Triama Residence din zona Bulevardului Basarabia. În plus, dezvoltatorul care construiește în Cluj proiectul Record Park, a obținut și autorizația de construire pentru un ansamblu rezidențial cu 800 de apartamente în Băneasa, The Ivy.
Hagag Development Europe are în derulare un proiect masiv în zona de nord a orașului, numit H Pipera Lake, și a primit în vară autorizația de construire pentru H Eliade 9 Residence un ansamblu exclusivist în Primăverii pentru care investiția este estimată la 16 milioane de euro. Dezvoltatorul a primit și certificatul de urbanism pentru lucrările de restaurare a Palatului Știrbey de pe Calea Victoriei, bugetul alocat în acest sens ridicându-se la 20 de milioane de euro.
În mai s-a anunțat demararea lucrărilor pentru un proiect cu peste 300 de apartamente în zona Bucur Obor, cu o investiție estimată la 30 de milioane de euro. Este vorba despre Avrig Park Residence, ansamblu dezvoltat de Rock Development. Prima fază ar urma să fie finalizată în vara anului viitor.
Tot în acea perioadă, Prima Development Group a lansat pe piața din București proiectul Core Timpuri Noi. Acesta ar urma să livreze peste 200 de apartamente cu o investiție de 20 de milioane de euro.
La toate acestea se adaugă tranzacția gigant dintre SIF Banat-Crișana și sud-coreenii care dețineau platforma Doosan IMGB din cartierul Berceni. Este vorba despre cel mai mare teren tranzacționat în România în ultimii 10 ani, exceptându-le pe cele agricole, iar valoarea tranzacției este estimată a se ridica la 40 de milioane de euro. Deja, mai mulți investitori și-au arătat interesul pentru a dezvolta proiecte cu funcțiuni diverse în zonă.
Citește și: Cea mai mare bancă din România a acordat primul credit Noua Casă
Citește și: Noutăți pentru profesioniștii din imobiliare. Află ce ți-am pregătit!