Prima jumătate a anului 2024 marchează o creștere la nivelul vânzărilor de imobile față de perioada similară a anului trecut. În intervalul ianuarie-iunie 2024 s-au tranzacționat în România circa 296.400 de imobile, cu 5% mai multe decât în primele șase luni din 2023, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Cele mai multe tranzacții care au avut ca obiect case, terenuri sau apartamente s-au făcut în București și în județul Ilfov. Nimic nou, având în vedere faptul că și anul trecut acestea ocupau primele locuri în topul național. S-a putut observa, însă, o majorare a numărului de imobile vândute în Capitală, cu 15%, alături de un interes tot mai mare venit din partea cumpărătorilor pentru proprietățile din Ilfov.
O scădere în rândul județelor unde întâlnim unele dintre cele mai puternice piețe din țară a apărut în Brașov.
Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile în prima jumătate a anului 2024
- București: 53.464 imobile (+15% față de S1 2023)
- Ilfov: 22.468 imobile (+39% față de S1 2023)
- Timiș: 14.038 imobile (+11% față de S1 2023)
- Brașov: 14.026 imobile (-9% față de S1 2023)
- Iași: 13.757 imobile (+29% față de S1 2023)
Pragul de 10.000 de imobile vândute a fost depășit și în județele Cluj și Constanța. În Cluj s-au vândut cu 7% mai multe case, terenuri și apartamente în prima jumătate a acestui an, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023, în timp ce în Constanța creșterea a fost puțin semnificativă, mai exact cu circa 1%.
La coada clasamentului întâlnim județele Teleorman, Covasna, Sălaj și Caraș-Severin, cu mai puțin de 2.500 de case, terenuri și apartamente vândute în prima jumătate a lui 2024.
S-au vândut mai multe locuințe?
Răspunsul, pe scurt, ar fi da, creșterile nu pot fi puse doar pe seama terenurilor tranzacționate la nivel național. În intervalul ianuarie-iunie 2024 s-au vândut 77.204 unități individuale în România, deci numărul tranzacțiilor cu apartamente și case a crescut cu 16% față de cel înregistrat în prima jumătate a anului trecut.
Cele mai multe tranzacții cu locuințe au fost încheiate în București și în împrejurimile Capitalei. Această regiune a fost urmată de județele Iași, Timiș, Cluj, Brașov și Constanța, potrivit unei analize SVN România realizate pe baza datelor ANCPI.
Citește și: Cash sau credit: Cum se achită locuințele în București?
Iași a devenit, astfel, a doua cea mai mare piață rezidențială din România, după București-Ilfov, depășind în premieră celelalte piețe regionale în ceea ce privește numărul de locuințe tranzacționate. Discutăm despre o creștere cu aproximativ 71% comparativ cu prima jumătate a anului anterior.
„Creșterea vânzărilor din Iași a fost determinată de înregistrarea în 2024 a actelor finale de vânzare-cumpărare pentru înțelegerile încheiate anterior”, se explică în analiza SVN.
La polul opus s-a aflat județul Argeș, unde numărul caselor și apartamentelor tranzacționate a fost cu aproape 12% mai mic.
Prețurile continuă să crească
Prețurile apartamentelor din România s-au scumpit cu aproape 12% într-un an. Dacă în luna iunie din 2023 metrul pătrat se vindea cu 1.437 euro, luna trecută pragul de 1.600 euro a fost depășit deja.
Cele mai scumpe rămân apartamentele din Cluj-Napoca unde prețul mediu de listare s-a majorat cu aproape 13% până la valoarea de 2.777 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Brașovul ocupă poziția secundă în clasamentul național cu un preț mediu solicitat de 1.911 euro/mp util. Vedem, astfel, scumpiri cu aproape 20% în 12 luni pe piața rezidențială locală.
Cu circa 13% s-au majorat și prețurile solicitate în Capitală. În medie, proprietarii și dezvoltatorii solicită 1.745 de euro/mp util.
Casele situate în zonele periurbane ale marilor orașe atrag, totodată, un interes sporit din partea potențialilor cumpărători, iar prețurile lor sunt, de asemenea, în creștere. Cele mai scumpe case pot fi găsite la marginea orașului Cluj-Napoca și în imediata apropiere a Bucureștiului, arată datele Imobiliare.ro.
Singurele două localități unde metrul pătrat se vinde cu prețuri ce depășesc pragul de 2.000 de euro sunt Feleacu și Sălicea, ambele din județul Cluj. Acestea dominau topul național și anul trecut, dar pe atunci prețurile abia depășeau 1.900 euro/mp.