Light Dark

Ileana Preda și-a început cariera în imobiliare peste ocean, inspirată fiind de exemplul unei femei, după care s-a întors în România. A acumulat 15 ani de experiență în domeniu și are propria sa agenție în București: Top Agent.

Spune că a ajuns să lucreze în imobiliare „dintr-o întâmplare”: emigrase în SUA, iar într-o zi a participat la o serie de vizionări alături de o doamnă agent imobiliar. „Succesul său m-a inspirat, m-am gândit că e o meserie destul de simplă, pe care aș putea să o fac și eu, potențialul de câștig foarte mare era atrăgător și mi-am zis «de ce nu?»”, povestește. Uitându-se acum înapoi, își dă seama că această întâmplare era încărcată de învățături pentru viitorul agent – o primă lecție ar fi aceea de a nu irosi timpul cu potențiali cumpărători necalificați, a doua că succesul vine după multă-multă muncă și perseverență, iar a treia că să fii agent imobiliar pare foarte simplu – până devii unul!

Mărturisește că cel mai mare obstacol din cariera – și din viața! – sa a fost întoarcerea în România. „Deși m-am mândrit dintotdeauna cu țara mea, nu îmi doream și nici nu îmi imaginam că mă voi mai întoarce să locuiesc aici”, spune Ileana Preda. Abia după vreo doi ani a început să vadă pădurea de dincolo de copacii care până atunci îi blocau vederea și să aprecieze oportunitățile pe care și România le avea de oferit.

„Trecerea și adaptarea de la o piață imobiliară bine reglementată la una în formare a fost, până acum, cea mai mare provocare din cariera mea în imobiliare”.

Business și valori
Pentru anul 2018, Ileana Preda vrea să continue să se dezvolte pe trei planuri: din punctul de vedere al afacerii, în ceea ce privește echipa Top Agent, dar și în privința programelor educaționale specifice domeniului. Valorile după care își ghidează businessul sunt etica profesională, reprezentarea intereselor clienților și colaborarea. Este de părere că, dincolo de beneficiile materiale ale profesiei, rămân întotdeauna experiențele trăite, acestea fiind o puternică motivație pentru susținerea activității în domeniu.


Un domeniu care are nevoie de calitățile femeii
În opinia sa, real estate-ul este un domeniu în care femeia își poate pune în valoare o serie de calități înnăscute. „Cred că, pentru orice femeie, casa și familia sunt foarte importante. Dacă transpui acest atașament în afacerea de agent imobiliar, poți înțelege mai bine nevoile clienților tăi și, împreună cu răbdarea, tactul și compasiunea caracteristice femeilor, poți alcătui un buchet colorat de avantaje”, explică reprezentanta Top Agent.

„Motivația vine din contribuția pe care o aduc în viața celorlalți – atunci când un client îmi mulțumește din inimă pentru că i-am fost alături într-unul din cele mai importante momente ale vieții lui sau când un coleg îmi împărtășeste din reușitele lui, aplicând ceea ce a învățat din interacțiunile anterioare.”

Pe de altă parte, crede că provocările pentru o femeie care lucrează în imobiliare sunt aceleași ca în orice alt business și nu diferă foarte mult de cele ale barbaților din domeniu. Pe primul loc ar fi faptul că piața este în formare și continuă schimbare, fapt ce necesită un efort continuu de adaptare, apoi lipsa reglementării legislative cu privire la accesul în domeniu și menținerea unui nivel înalt și unitar de profesionalism, precum și lipsa transparenței informațiilor, care duce la „un haos generalizat în piață”.

De schimbat: lipsa de reglementare a profesiei
Ce ar schimba la piața imobiliară autohtonă? Mai înainte de toate, Ileana Preda își dorește reglementarea activității agentului și agențiilor imobiliare. Din acest punct de vedere, consideră că, prin implicarea sa în Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România (APAIR), contribuie la „o lume imobiliară mai bună”. „Cred că, odată ce criteriile de intrare în domeniu vor fi bine conturate, însoțite de cursuri și examene adevărate, iar exercitarea profesiei condiționată de educație continuă, domeniul imobiliar din România va deveni unul dintre cele mai atractive pentru dezvoltarea unei cariere”, subliniază antreprenoarea.

„Pentru mine, cariera și viața personală au fost dintotdeauna îmbinate. Am același calendar pentru amândouă, aloc timp și îmi prioritizez activitățile în functie de ceea ce reprezintă fiecare pentru mine. Mă simt norocoasă că activez în domeniul imobiliar și nu percep activitățile profesionale ca fiind «muncă», ci le integrez în viața mea în armonie.”

Femeilor aflate la început de drum în imobiliare nu le-ar da un sfat, ci le-ar întreba „De ce?”. Din punctul său de vedere, acest domeniu oferă unei femei flexibilitatea utilizării timpului, permițându-i, astfel, să își exploreze creativitatea și stimulând o dezvoltare continuă. „Atunci când identifici ceea ce contează cu adevărat pentru tine, în imobiliare poți fi, face sau avea acel lucru!”, conchide Ileana Preda.

Timpul liber
Îi place să-și petreacă timpul liber pe care îl are la dispoziție cu familia sau prietenii. Nu menționează ceva anume la acest capitol, întrucât consideră că, „atunci când ești înconjurat de oameni dragi, toate activitățile sunt plăcute”.

Când vine vorba de cărți preferate, cu greu poate alege un singur exemplu: „când mă gândesc la ceva preferat, vreau cât mai mult din acel lucru”, explică. Menționează încă o carte care a inspirat-o foarte mult și pe care o recomandă, anume Delivering Happiness: A Path to Profits, Passion, and Purpose, de Tony Hsieh.


Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.