Light Dark

Originară din Spania, Rafaela Nebreda a ales România pentru a-şi construi un business. Are 14 ani de experienţă în imobiliare şi este Managing Partner în cadrul propriei companiei de consultanţă – Imoteca, the residential experts.

Visul antreprenoriatului l-a moştenit de la tatăl său, un om de afaceri de succes în Spania. A urmat studii în domeniul business managementului – un pas pe care îl consideră cât se poate de firesc în drumul către atingerea obiectivului propus. „Consider orice provocare o oportunitate de a învăţa şi de a mă dezvolta personal şi profesional”, spune ferm femeia de afaceri. În lumina acestei afirmaţii, faptul că s-a îndreptat spre România pentru a-şi urma visul nu mai pare deloc neobişnuit.

Se poate spune că această decizie s-a dovedit una inspirată, având în vedere că Imoteca este, astăzi, una dintre companiile de referinţă de pe piaţa locală. „Am lucrat cu mulţi investitori de când am ajuns în România şi am dezvoltat cu paşi mici, dar stabili, o afacere de familie care a ajuns să fie apreciată de din ce în ce mai mulţi parteneri”, povesteşte.

„Sunt total împotriva «tunurilor» sau a lucrurilor făcute cu obiective pe termen scurt.”

Business şi valori
Planurile pentru anul în curs vizează continuarea proceselor de inovaţie şi digitalizare, dar şi o implicare crescută în educaţie la nivelul companiei pe care o conduce. Valorile după care se ghidează în business ar fi: hotărâre, implicare şi viziune pe termen lung. „În real estate, totul depinde de calitatea profesioniştilor şi selecţia oamenilor de care mă înconjor nu este întotdeauna uşoară”, punctează reprezentanta Imoteca.

Îi place să cunoască mereu oameni noi
Ceea ce o motivează cel mai mult în cariera sa este şi ceea ce dă naştere celor mai mari provocări: faptul că are ocazia de a cunoaşte mereu oameni noi şi de a învăţa mai multe din contactele cu aceştia – inclusiv despre propria persoană. «Îmi doresc să generăm procese de interacţiune care să aibă impact şi în creşterea şi dezvoltarea personală a colaboratorilor mei, nu numai în cea profesională. Desigur, acesta nu este un lucru simplu şi nici rapid, dar rezultatele, chiar dacă vin mai greu, merită din plin», subliniază. De altfel, sloganul după care îşi conduce business-ul, aparţinând bunicii sale, ar suna, tradus în engleză, cam aşa: „Be strong in purpose yet gentle in means”.

„Cea mai mare provocare în domeniul imobiliar este să alegi oamenii potriviţi. Să ştii cu cine să colaborezi; uneori am ales parteneri, colaboratori sau angajaţi nepotriviţi. Dar învăţăm din greşeli şi asta ne ajută să creştem.”

Timpul personal, strict delimitat de cel profesional
Cum reuşeşte să împace cariera cu viaţa personală? „Cu un zâmbet mare, exterior şi interior”, răspunde amuzată. Redevenind serioasă, spune că, în cazul său, s-a dovedit esenţial să aibă un program foarte bine stabilit, care să separe net timpul personal de cel profesional şi pe care să-l respecte cu stricteţe. „Când muncesc, sunt concentrată 100% pe asta, iar când sunt cu familia şi prietenii, sunt 100% acolo”, explică.

Dacă ar avea puterea să schimbe ceva la nivelul pieţei imobiliare autohtone per ansamblu, ar aduce îmbunătăţiri la nivel de legislaţie şi de informatizare a sistemelor. În ceea ce priveşte avantajele şi dezavantajele unei femei care activează în domeniul real estate-ului, Rafaela Nebreda nu vede diferenţe esenţiale faţă de cum stau lucrurile în cazul bărbaţilor. „Cel puţin în ultimii zece ani, lucrurile au fost foarte echilibrate”, punctează ea. De aceea, sfatul pe care l-ar avea de dat femeilor din imobiliare este valabil pentru orice persoană care vrea să dezvolte o carieră pe termen lung în domeniu: să se implice, să aibă (multă!) răbdare, perseverenţă şi bunăvoinţă!

Timpul liber
Atunci când are ocazia să se relaxeze, îi place să se dedice activităţilor cu copiii săi. Este, totodată, o persoană foarte activă, astfel că în sportul ocupă un loc important în agenda sa, în diverse forme – yoga, pilates, padel, dans etc. Filmul preferat este The Straight Story, al lui David Lynch, iar cartea preferată 1984, scrisă de George Orwell.

Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.