Programul Prima Casă a fost menținut pe o perioadă de timp îndelungată și i-a determinat pe mulți să aducă pe piață produse care nu sunt benefice pentru viitorul pieței imobiliare din România, este de părere Geo Mărgescu, CEO și co-fondator Forte Partners, unul dintre cei mai activi dezvoltatori din București. Acesta este, totodată, de părere că statul ar trebui să își concentreze mai degrabă forțele pe susținerea și încurajarea altor tipuri de locuințe, precum cele verzi.
Geo Mărgescu, CEO și co-fondator Forte Partners, susține că Programul Prima Casă a fost menținut pe o perioadă îndelungată de timp și că a ajuns să ducă la apariția unor produse care nu sunt benefice dezvoltării pieței imobiliare pe termen lung.
“Eu personal nu sunt un fan al acestui program Prima Casă. Sigur că îmi dau seama că sunt anumite categorii de persoane și anumite produse care trebuie susținute într-un anumit mod, dar un astfel de program pe o perioadă foarte lungă de timp, din păcate, cred că a ajuns să creeze monștri”, a declarat Mărgescu în cadrul evenimentului Clubul Profesioniștilor în Imobiliare.
“Nu știu dacă cel mai rău este programul, dar sigur rele sunt produsele care sunt create de acesta. Așa cum a fost el menținut mulți ani de zile a determinat anumiți dezvoltatori să aducă pe piață un anumit tip de produs care, din punctul meu de vedere, nu este benefic pentru piața noastră și pentru dezvoltarea ei ulterioară”, a mai menționat el.
Mărgescu este de părere că un element extrem de important este cel al calității construcțiilor noi, indiferent de prețul de vânzare al acestora. El crede, totodată, că pe lângă acest aspect statul ar putea să încurajeze casele verzi, bine făcute, și investițiile în energiile regenerabile folosite pentru construcția unor locuințe superioare.
“Noi (n.r. dezvoltatorii) ar trebui să fim deschiși către astfel de soluții, dar lucrurile trebuie legiferate și acest lucru trebuie să vină din partea Guvernului și a Parlamentului”, a mai spus CEO-ul Forte Partners.
Geo Mărgescu a mai menționat, în cadrul aceluiași eveniment, că asociația investitorilor în imobiliare are o inițiativă prin care îi sfătuiește pe oficiali să încurajeze construcția unor astfel de locuințe verzi, fie la nivel de finanțare, fie prin reducerea taxelor pe proprietate pentru casele care consumă cât mai puțină energie și sunt de calitate și de viitor.
“Să reducem taxa pe proprietate pentru o locuință verde, certificată, cred că nu este atât de complicat. Eu sunt convins că se va face. Sunt un optimist din fire și sunt convins că lucrurile vor merge bine și la noi dacă se pot întâmpla în altă parte”, a mai spus el adăugând că, cel mai probabil, astfel de inițiative vor avea mai rapid succes inițial în cazul proiectelor dezvoltate pe segmentul de birouri.
Chiar Forte Partners dezvoltă, la ora actuală, clădirea de birouri The Bridge, aflată în zona Orhideea-Grozăvești din Capitală, un pol de afaceri important al orașului.
Prima fază a proiectului, care va avea o valoare totală de 145 de milioane de euro, a primit certificare LEED Platinum din partea US Green Building Council, cu cel mai ridicat scor de certificare din România. A doua fază a proiectului va fi livrată la finalul acestui an.
Cum susține statul locuințele verzi
Până acum, statul a încurajat reducerea consumului energetic al clădirilor și utilizarea energiei regenerabile prin intermediul programelor Casa Verde și Casa Verde Plus. Programul Casa Verde oferă posibilitatea persoanelor fizice de a cere până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate și până la 8.000 de lei pentru pompele de căldură. Vezi aici ghidul de eligibitate Casa Verde.
Casa Verde Plus are ca obiectiv încurajarea folosirii materialelor izolatoare organic-naturale pentru reducerea consumului energetic al clădirilor. Practic, oferă posiblitatea obținerii unor sume nerambursabile de până la 40.000 de lei în acest scop. Programul nu se află însă, în prezent, în derulare. Vezi aici mai multe detalii despre Casa Verde Plus.
Prima Casă, “unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale”
Pe 15 februarie reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au anunțat oficial lansarea programului Prima Casă 2018, cu plafonul de 2 miliarde de lei.
„De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casă a fost adaptat gradual la tendințele pieței și la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale”, a declarat atunci Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM.
Citește și: Programul Prima Casă 2018 a primit oficial undă verde. Care sunt băncile partenere
„Dintr-o perspectivă socială, Programul Prima Casă a extins accesul la creditul ipotecar către segmentul persoanelor tinere, cu vârste până în 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premize de stabilitate pentru tânăra generație”, a mai adăugat acesta.
Până începutul lunii martie, 5% din plafonul aferent anului în curs a fost epuizat deja, reprezentații FNGCIMM anunțând, totodată, că se primesc, în medie 60-70 de dosare pe zi.
De menționat este și faptul că programul Prima Casă trece printr-o strategie de reducere a alocării și că în 2019 și 2020 se așteaptă ca sumele alocate să rămână la nivelul anului curent, pentru ca în 2021 alocarea să fie de 1,5 miliarde de lei.
Citește și: Ce spune ministrul Mediului de Afaceri despre programul Prima Casă
Din 2009, anul de lansare al programului, până în octombrie 2017 au fost acordate prin Prima Casă 236.138 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea lor totală a fost de 20,57 de miliarde de lei.