Light Dark

Pe piața chiriilor se pot înregistra unele scăderi în această perioadă, pe fondul situației generate de noul coronavirus în România și a măsurilor luate de autorități și de companii pentru limitarea răspândirii sale. Agenții imobiliari au însă soluții pentru a depăși un astfel de obstacol. Iată ce au sugerat cei trei speakeri invitați să ia parte la primul CPI Webinar – Răzvan Cuc, Daniel Tudor și Iulian Niculae.

În special în orașele mari din țară începe să se facă simțit un fenomen pe piața chiriilor, în contextul în care s-a redus activitatea în mai multe domenii și s-a sistat pe zona de HoReCa. “Mulți lucrători sau oameni care lucrau în domeniul acesta erau veniți din orașele mici în Cluj, București, Timișoara. Neavând în continuare venituri, se întorc acasă”, a declarat Răzvan Cuc în cadrul primului webinar CPI, la care au luat parte 360 de profesioniști în imobiliare.

“Povesteam, ieri dimineață, cu un barista. Zicea că dacă situația rămâne așa o lună, două, el o să-și lichideze locuința. Și ca el sunt foarte mulți”, a mai adăugat președintele RE/MAX România, cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate de pe plan local, cu cel mai mare număr de agenți imobiliari.

La toți aceștia se adaugă și studenții, în condițiile în care cursurile au fost și ele sistate de marile universități.

“Se vor elibera o mulțime de locuințe, se va crea o supraofertă pe piață și vor fi niște valuri. În funcție de cât durează fenomenul acesta, prețurile se vor ajusta”, a mai adăugat Cuc.

Există însă măsuri pe care le pot lua agenții imobiliari pentru a-și continua activitatea cu succes și atunci când sunt puși față în față cu un astfel de scenariu.

CPI Webinar: Colaborarea între agenții imobiliari, cheia succesului. Cum te ajută să depășești perioadele dificile?

Iulian Niculae, Realtor și manager Victoria Consult, vine cu o tactică folosită de unii dintre cei din breaslă în timpul crizei, în 2009-2010. Pe scurt, agentul care urmărește interesul proprietarului cu locuințe date în chirie poate să vină în întâmpinarea acestuia cu o soluție ce îi poate garanta continuitatea veniturilor.

“Dacă aveți proprietari cu care lucrați în mod repetitiv pe piața de închirieri, cel mai mult îi puteți ajuta contactând chiriașii. Faceți un research și vedeți cum stau, dacă mai pot plăti chiria”, a spus Niculae în cadrul webinarului CPI.

“Cred că va urma o scădere pe piața închirierilor și mai bine faci un discount pentru un chiriaș actual, analizând situația lui financiară, decât să-l pierzi și să intri într-un gap de 2-3 luni cu apartamentul la închiriat și tot timpul să ai chiria peste ceea ce poate piața”, a mai adăugat managerul Victoria Consult, care lucrează din 2010 în reprezentare exclusivă.

“Un agent imobiliar se poate remarca venind cu astfel de servicii către proprietar și-l poate avea client pe viață”, a mai spus el.

Pe de altă parte, dacă urmărești interesul chiriașului, poți încerca să găsești în piață oferte mai potrivite pentru el în momentul de față, când poate are probleme cu banii. “Dacă vor fi oameni care nu vor mai putea să-și plătească chiriile actuale, vor dori o chirie mai mică, într-o altă zonă”, este de părere Daniel Tudor, CEO-ul companiei de consultanță imobiliară The Concept.

“Zona de chirii poate să fie oportună, dacă le oferi chiriașilor pe care poate îi ai deja în portofoliu din trecut alte opțiuni mai ieftine pentru ca ei să poată să treacă peste această perioadă”, a mai spus el.

CPI Webinar este o inițiativă Imobiliare.ro. Seria continuă, în curând. Prin fiecare webinar ne propunem să păstrăm strânsă legătura cu cei din breaslă, acesta fiind un instrument la care vom apela des, care ne va ajuta să colaborăm mai bine, în această perioadă tensionată pe care o traversăm pe fondul răspândirii COVID-19, și să găsim cele mai bune soluții la diverse probleme cu care se confruntă atât agenții imobiliari, cât și dezvoltatorii.

Citește și: Am testat trei tool-uri pentru tururi virtuale. Alege-l pe cel potrivit pentru tine și diferențiază-te de competiție

Citește și: Dezvoltatori și companii din construcții sprijină lupta împotriva COVID-19 în România

Citește și: Cum ne protejăm de coronavirus? Șapte reguli propuse de APAIR: Nu intrați în panică, informați-vă din surse oficiale