Ce avantaje am dacă devin ”francizat” al unei rețele imobiliare? Cât câștigă, de pe urma mea, ”master francizorul”? Ce primesc în schimbul banilor pe care-i plătesc? De fapt, cât plătesc?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am auzit atunci când am stat de vorbă cu brokerii imobiliari din România despre rețelele de francize imobiliare.
În încercarea de a răspunde la aceste întrebări, am stat de vorbă cu omul de afaceri Mike Costache, care a fost, potrivit propriei declarații, ”mandatat în mod exclusiv” să găsească cel mai potrivit master francizor în România pentru rețeaua ERA Real Estate, franciză deținută de Realogy, companie americană listată la Bursa din New York în al cărui portofoliu se mai află francize precum Better Homes and Gardens Real Estate, Coldwell Banker, Century 21, Coldwell Banker Commercial și Sotheby’s International Realty.
În total, la nivel global, 247.000 de ”asociați de vânzări” (”sales associates” în engleză, potrivit site-ului oficial al companiei) lucrează în cele 13.600 de birouri francizate sub unul dintre brand-urile imobiliare deținute de Realogy. ERA Real Estate a fot înființată în 1971 și este astăzi prezentă în 46 de state americane și 33 de țări. În Europa, ERA este prezentă din 1993 și se are astăzi peste 1.100 de birouri pe Bătrânul Continent, în 13 țări.
”Printre beneficiile aduse de o franciză precum ERA se numără marketing-ul, educația,tehnologia, serviciile de asistență în afaceri, consultanța, networking-ul și alianțele comerciale”, explică omul de afaceri care a reprezentat în România și zona balcanică francize precum Rockstar Energy Drink, Maserati, Segway, Sunseeker Yacht și Miss Universe.
Master franciza ERA pentru România costă, pe o perioadă de 30 de ani, 290.000 de euro, potrivit lui Mike Costache, care ne spune și cum ar putea să-și recupereze investiția viitorul master francizor: prin vânzarea, în doi ani, a 30-40 de ”subfrancize”, câte una pentru fiecare județ.
Și ajungem la întrebarea: ”Care este prețul pentru a deveni francizat ERA?”. Răspunsul: 10.000-15.000 de euro taxă unică (”one time fee”), în funcție de oraș – sunt avute în vedere criterii precum dimensiunea ofertei imobiliare, densitatea populației etc.
Nota de plată include și 8% din comisioanele încasate de francizat în urma tranzacțiilor pe care le încheie. ”Unde se duc aceste opt procente?”, este următoarea întrebare. Un procent de 2% merge în ”marketing pool”, iar 6% la master francizor, care plătește 16,67% din această sumă către Realogy.