Light Dark

Sistemul va fi disponibil în trei variante personalizate, adresate unor segmente de piață specifice: brokeri imobiliari, evaluatori și instituții financiar-bancare. Un aspect important este că sistemul se raportează nu doar la prețurile cerute de către vânzători, ci și la valori efective de tranzacționare.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-price-trend-d-houses-rising-arrow-reflective-floor-image32851688Un studiu realizat de echipa Analize Imobiliare la care au participat companii de evaluare (membre ale Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR) relevă faptul că gradul scăzut de transparența și dificultatea de a obține date reprezintă o problemă majoră pe piața rezidențială. Astfel, 82% dintre respondenți consideră că lipsa datelor despre tranzacții reprezintă un obstacol în activitatea lor, în vreme ce 56% sunt de părere că timpul necesar pentru colectarea și analiza datelor este mare, comparativ cu restul activităților implicate în procesul de evaluare.

Ca răspuns, echipa din spatele platformei Analize Imobiliare a dezvoltat un sistem online de evaluare a proprietăților imobiliare (apartamente, case/vile și terenuri). Proiectul co-finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” își propune să crească gradul de transparență a pieței imobiliare și să faciliteze accesul la date de piață de încredere.

„Aveam rapoartele pentru analizele de piață și indicii cu evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale, care sunt comunicate constant către media și utilizate de bănci și agenții imobiliare . În mod firesc, pasul următor a fost să dezvoltăm aplicații online pentru analiza pieței și evaluarea proprietăților imobiliare”, subliniază Dorel Niță, coordonatorul Analize Imobiliare și managerul proiectului.

Aplicația Analize Imobiliare folosește baza de date Imobiliare.ro și are în spate algoritmi statistici de analiză a datelor si de selectare a celor mai bune proprietăți comparabile pentru proprietatea de evaluat (ca localizare, suprafață, an de construcție etc.), în funcție de gradul de similaritate, furnizând apoi o estimare a valorii de piață sau, după caz, o sumă recomandată de vânzare. Un aspect important este că sistemul se raportează nu doar la prețurile cerute de către vânzători, ci și la valori efective de tranzacționare.

Sistemul va fi disponibil în trei variante personalizate, adresate unor segmente de piață specifice. Astfel, Analiza Comparativă de Piață (ACP), dedicată agenților imobiliari, oferă, pentru proprietatea luată în calcul, atât o recomandare pentru prețul de listare, cât și o estimare a valorii finale de tranzacționare. ACP este folosit la poziționarea corectă a proprietăților în piață, scopul fiind accelerarea vânzării. Soluția de Evaluare a Proprietăților Imobiliare (EPI) este adaptată nevoilor evaluatorilor ANEVAR și folosește metoda comparațiilor directe pentru a furniza, în final, valoarea de piață a unui imobil. EPI simplifică activitatea de analiză a pieței, furnizând cele mai bune comparabile pentru proprietatea de evaluat, respectiv stabilind cu rigoare elementele de comparație și corecțiile în grilă. O altă aplicație, dedicată evaluatorilor dar și instituțiilor financiar-bancare, Evaluarea Automată a Proprietăților Imobiliare (AVM) este un instrument rapid de evaluare ce furnizează în timp real valori de piață credibile. Întreg procesul de evaluare este automat si necesită doar introducerea datelor despre proprietate, reducând la minimum efortul și timpul depus de către utilizator.

„Ceea ce facem noi nu înlocuiește munca evaluatorului sau a brokerului, ci doar o ușurează. În străinătate, astfel de sisteme funcționează de ani de zile și sunt folosite de profesioniști. Noul sistem Analize Imobiliare va duce la creșterea credibilității procesului de evaluare, a încrederii clienților în stabilirea corectă a valorii de piață. Poate fi folosit de către evaluatori ca metodă de evaluare, de către bănci in diferite etape (creditare-prescoring, verificarea valorilor de piață din rapoartele de evaluare, la evaluarea portofoliilor de credite), dar și de către stat, pentru introducerea unui sistem de impozitare a proprietăților în funcție de valoarea de piață a acestora. Avem deja bănci care scot pe piață imobile executate și ne întreabă care ar fi prețul de vânzare estimat”, adaugă Dorel Niță.

Analize Imobiliare este brandul sub care sunt comercializate produsele dezvoltate de Ciberi Information Systems SRL și reprezintă asocierea dintre Realmedia Network SA, companie ce deține Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România și Dorel Niță, econometrician cu o experiență de peste zece ani în cercetarea și dezvoltarea de soluții pentru analiza pieței imobiliare și evaluarea proprietăților în Olanda și România.

Proiectul este co-finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”. Aplicația folosește baza de date a Imobiliare.ro (peste două milioane de oferte la nivel național), dar și informații privind prețuri efective de tranzacționare (pentru marile orașe). Dezvoltarea sa e rezultatul unei colaborări internaționale la care au luat parte, alături de Imobiliare.ro și Dorel Niță, Iulian Ștefănescu, director general adjunct al companiei Romcontrol, membru și lector în cadrul ANEVAR; Mihai Gheorghe, doctor în cibernetică și statistică economică și director prețuri în cadrul Institutului Național de Statistică (INS); Raoul Savos, specialist în econometrie, statistică și matematici aplicate și membru al Institutului Internațional de Statistică (ISI) și Momentum Technologies, lider pe piața evaluărilor automate din Olanda.