Light Dark

Autor: Ionuț Negoiță, fondator și CEO HILS Development. Opinie publicată în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Descarcă raportul aici.

România este o piață care a început să se maturizeze pe segmentul rezidențial. Dacă privim cu doar 10 ani în urmă, observăm că nivelul la care se dezvoltă azi proiectele rezidențiale arată semnele unei piețe ce se maturizează sănătos, iar acest proces este condus, în bună parte, de cerințele consumatorului. Un consumator evoluat, care trăiește în era informației, călătorește, înțelege economia și știe precis ce își dorește de la o locuință. Însă nu trebuie să pierdem din vedere faptul că Bucureștiul este, încă, una dintre cele mai accesibile capitale din Europa, din punct de vedere al achizițiilor de imobile. Odată cu maturizarea pieței și creșterea calității proiectelor, va veni și creșterea prețurilor. Previziunea noastră este că în următorii 10 ani prețurile în segmentul imobiliar vor ajunge la nivelul capitalelor reprezentative din zona Europei Centrale si de Est.

În 2024, observăm din datele furnizate de echipele de vânzări o orientare a consumatorului către proiectele mixed use și/sau cu o rețea integrată de facilități în proximitate, de la infrastructura de transport și zone comerciale, la centre de educație, sănătate, wellness și timp liber. Acestea sunt elementele percepute de client, în prezent, ca necesare pentru un trai de calitate și pentru construirea unei comunități. De altfel, misiunea cu care noi am pornit la drum și pe care o punem în aplicare este de a oferi un trai de calitate accesibil cât mai multor locuitori, iar abordarea strategică în proiectele pe care le dezvoltăm include aceste elemente și un sistem integrat cu echipă proprie de construcții astfel încât să putem avea permanent locuințe în diferite stadii de construcție, dar și un control al costurilor care să înlesnească accesul consumatorilor la locuințe noi, de calitate, în comunități cu multiple facilități.

Dacă ultimul trimestru al anului 2023 a cunoscut o creștere a cererii de locuințe motivată de majorarea cotei TVA ce avea să urmeze, moment în care au fost avantajați dezvoltatorii cu apartamente gata de mutare sau cu termen de finalizare până la sfârșitul lui 2024, începutul anului a venit cu o previziune de scădere a vânzărilor în primul trimestru. Majorarea cotei TVA a avut un impact semnificativ asupra pieței imobiliare. Decizia noastră de a ajusta strategiile pentru a absorbi această creștere a fost esențială pentru menținerea competitivității. Soluția pe care noi am implementat-o pentru client în acest context a fost decizia de a suporta integral diferența de TVA de la 5% la 9%, astfel, în primele 3 luni ale anului am înregistrat o creștere de vânzări față de aceeași perioadă a anului trecut.

Începând cu al doilea trimestru al anului, atât noi, industria, cât și consumatorul anticipăm scăderi ale dobânzilor, o tendință care poate stimula cererea pe piața imobiliară. Cu toate acestea, trebuie să fim precauți, să ne asigurăm că suntem pregătiți să gestionăm schimbările rapide de pe piață și să ne adaptăm strategiile de finanțare. Primele trei luni ale anului au adus o evoluție moderată a prețurilor în piața imobiliară rezidențială. Cu toate acestea, avem în vedere că 2024 va fi un an de ajustări și recalibrări. Cu scăderea anticipată a dobânzilor și o creștere implicită a cererii, este probabil să vedem o tendință ascendentă a prețurilor în următoarele trimestre ale anului.

O provocare cu care dezvoltatorii s-au confruntat în 2023 și continuă în 2024 constă în dificultatea procesului de autorizare a proiectelor rezidențiale. Vizavi de această temă, revin la considerațiile inițiale despre maturizarea pieței. Într-o piață matură, mediul privat și autoritățile colaborează pentru dezvoltarea armonioasă a orașelor prin alinierea ritmului de dezvoltare a infrastructurii și facilităților de interes public cu dezvoltarea imobiliară conform necesităților comunității. Vedem și în România îmbunătățiri în acest sens în ultimii ani, un exemplu bun este Estul Capitalei, și ne așteptăm ca în următorii ani să ajungem, la nivel de industrie, la o colaborare mai eficientă cu mediul public.

În final, este esențial să ne concentrăm pe inovație, flexibilitate și adaptabilitate pentru a naviga cu succes în acest mediu dinamic al pieței imobiliare în 2024. Este un moment provocator, dar și plin de oportunități pentru cei care sunt pregătiți să răspundă prompt și inteligent la schimbările din piață.