Cumpărătorii cu bugete generoase, interesați de proprietățile rezidențiale din categoria high-end, sunt tot mai atrași de unicitatea proiectelor noi și sunt dispuși să plătească sume semnificative pentru a obține exact ceea ce își doresc și pentru a-și amenaja ulterior locuința până în cele mai mici detalii.
“Pe segmentul high-end o să vă spun că majoritatea cumpărătorilor, pe lângă prețul pe metru pătrat pe care îl luăm cu toții în calcul, se uită și la aspecte cum ar fi <ce statement facii atunci când locuiești undeva>. Sunt străzi în Primăverii, de exemplu, unde există un singur teren disponibil pe care urmează să se construiască un bloc. Acolo, cumpărătorii sau dezvoltatorii nu calculează valoarea unui apartament la metru pătrat construit, ci la faptul că nu poți să cumperi un astfel de apartament sau nu poți să faci o replică a acelui produs în zona respectivă”, a declarat Alin Popa, Head of Residential Division în cadrul companiei de consultanță Knight Frank România.
“Dacă discutăm de la 3.000 de euro în sus, deja criteriile de căutare diferă față de segmentul mediu. Se iau în calcul elemente de arhitectură, poziția față de punctele cardinale. Sunt cumpărători care plătesc să aibă vederea spre sud-est, de exemplu, 50.000 de euro în plus. Am văzut cumpărători care au plătit pentru amenajarea unui apartament 25% din valoarea acestuia, doar pe zona de design interior, și atunci ieșim din zona de cost al metrului pătrat construit și intrăm pe ideea de experiență”, a mai adăugat el.
Popa a mai completat și că, dacă pe segmentul premium se plătesc sume considerabile pentru unicitate, se pune accent pe o vedere cât mai bună, pe finisaje și arhitectură, pe segmentul mediu se poate observa o tendință a cumpărătorilor de a găsi un raport cât mai bun calitate-preț, cei aflați în căutarea unor astfel de locuințe fiind interesați, de asemenea, de compartimentare, de proximitatea față de mijloace de transport în comun, școli sau față de locul de muncă. În ultima vreme, câștigă, totodată, teren clădirile verzi, oamenii îndreptându-se ușor, ușor spre clădiri care au un consum mai mic, sunt mai eficiente și au costuri mai reduse de mentenanță și la utilități.
Cash, credit sau ambele?
Clienții cu bugete mari care vor să cumpere o proprietate rezidențială intenționează, în general, să o achite din surse proprii, cash. “Dacă au nevoie de lichidități mai apelează la un credit, dar destul de mic, poate 20-30% din sumă”, spune reprezentantul Knight Frank România.
“La bugete de 300.000-400.000 de euro, plata se face integral cash sau jumătate finanțare și jumătate din surse proprii. Pentru bugetele mai mici, cu siguranță se plătește un avans și restul vine dintr-un credit bancar”, a completat Alin Popa, în cadrul unei emisiuni ZF Live.
Citește și: Două evenimente regionale, circa 200 de participanți. Următoarea oprire, #CPITimișoara2019! Te-ai înscris?
El a mai explicat că există și cazuri ceva mai rare în care tinerii ajung să moștenească un apartament al părinților, într-un cartier precum Tineretului, îl vând să zicem cu 60.000 de euro, au cariere de succes și cu banii pe care îi mai au puși deoparte, poate alături de partenerul de cuplu, fac trecerea către piața premium.
Cele mai căutate zone pe segmentul premium
Zone consacrate precum Dorobanți, Aviatorilor, Kiseleff, Herăstrău și Victoriei rămân în vogă pe piața rezidențială premium. Cu toate acestea, în lipsa terenurilor disponibile în centrul Capitalei, dezvoltatorii încep să își îndrepte atenția tot mai mult și spre Calea Floreasca și Barbu Văcărescu. Aici, spune Popa, ce este diferit este că au posibilitatea de a se extinde cu proiectele pe verticală.
“O să vedem în viitorul apropiat proiecte cu P+20 sau P+24 și fața de de sticlă. Tehnologia se adaptează. Este un profil de clădire care la noi, pe rezidențial, nu prea există. Imaginați-vă cum ar fi să locuiți la etajul 20, într-o clădire în care să aveți, de exemplu, din living o vedere panoramică”, a explicat el.
Reprezentantul Knight Frank România a ținut, de asemenea, să menționeze că, potrivit estimărilor companiei sale, până la sfârșitul anului viitor, cel puțin în zona centru-nord, de la Unirii până în cartiere precum Pipera sau Băneasa, urmează să se livreze circa 6.500 de apartamente, dintre care 20% vor fi de tip high-end. În opinia sa, la ora actuală există un echilibru în piață când vine vorba despre prețuri.
“Piața se va menține pe un trend ascendent, dar nu vom mai vedea creșteri de 7%-8% pe an. Depinde foarte mult de ce se va mai întâmpla pe partea de construcții, de forță de muncă. Toate lucrurile acestea influențează. În momentul de față, consider că este un echilibru și trendul este pozitiv”, a concluzionat el.
Citește și: Cresc prețurile lucrărilor de construcții, spun managerii firmelor de profil din România
Citește și: Adio supremației proiectelor mass-market – în 2019 și 2020, ansamblurile middle-market vor domina – STUDIU