Interesul cumpărătorilor pentru casele și apartamentele din Timișoara este în creștere, la fel și oferta de unități disponibile la vânzare și la închiriere pe piața locală.
Cererea pentru proprietățile rezidențiale disponibile la vânzare pe piața din Timișoara a crescut în trimestrul III cu 28%, arată datele publicate în cel mai nou raport elaborat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.
Circa 15.400 de potențiali cumpărători s-au arătat interesați de casele și apartamentele din acest oraș pe parcursul celor trei luni. Incertitudinile și dificultățile apărute odată cu pandemia de coronavirus și-au pus însă amprenta pe plan local, cererea scăzând cu 19% față de intervalul similar din 2019.
Tot în trimestrul III, Timișoara s-a situat pe locul al treilea în topul celor mai mai scumpe orașe din țară pentru cei interesați de achiziția unui apartament. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns aici la 1.270 de euro/mp util.
Apartamentele din zona ultracentrală, situate în apropierea Universității de Medicină și Farmacie și în Piața Unirii sunt cele mai scumpe din oraș. Proprietarii solicită, în cazul lor, un preț cu 340 de euro mai mare pe metrul pătrat decât media înregistrată în Timișoara.
Oferta a crescut, la rândul ei, pe piața din Timișoara. Numărul proprietăților listate la vânzare a înregistrat pe plan local un avans cu 10% într-un an. În trimestrul III aici erau disponibile 2.510 apartamente și case, construite înainte de anii 2000.
Aproape 5.000 de apartamente erau disponibile, totodată, pe piața închirierilor. Pe fondul supraofertei înregistrate aici, chiria medie solicitată a scăzut ușor în trimestrul III ajungând la 220 de euro/lună în cazul garsonierelor, respectiv la 330 de euro/lună pentru apartamentele cu 2 camere.
De la începutul anului și până la sfârșitul lunii trecute, în Timiș s-au vândut 22.822 imobile, fapt ce plasează județul pe locul al patrulea la nivel național, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare a scăzut însă cu 12% față de perioada similară anului trecut. Practic, s-au tranzacționat cu aproape 3.200 de imobile în minus, cea mai mare pierdere înregistrată în țară la acest capitol.
Citește și: TVA 5%, acum pentru locuințele de până la 140.000 de euro. Când intră în vigoare legea?
Citește și: Acesta este cel mai ieftin oraș din țară pentru cei care vor să-și cumpere un apartament