Piața construcțiilor se va bucura de o evoluție pozitivă pe parcursul anului 2019, aceasta datorându-se aproape în totalitate sporirii numărului de blocuri noi, spun reprezentanții unui important producător de blocuri ceramice din România. O viziune optimistă vine și din partea unui mare jucător de pe piața de tâmplărie de aluminiu care estimează creșteri până la finele anului.
Reprezentanții companiei Wienergerg România, unul dintre marii producători de blocuri ceramice din țara noastră, spun că în 2018 au fost finalizate cu 12% mai multe locuințe față de anul anterior și că pe segmentul de zidărie piața a înregistrat o creștere cu 5,6%, ajungând să depășească 6 milioane de m³, nivel similar cu cel atins în 2008.
Ei explică, totodată, că evoluția pozitivă resimțită pentru construcțiile rezidențiale anul trecut a putut fi observată și pe parcursul primelor trei luni din 2019 și susțin că această creștere a pieței se datorează aproape în totalitate majorării numărului de blocuri nou construite.
“Estimarea noastră, pornind de la primul trimestru al anului, este că piața construcțiilor va fi pe o tendință pozitivă și în 2019”, a declarat Corneliu Fecioru, Managing Director Sales &Marketing Wienergerg România, companie are deține, în prezent, patru unități de producție pe plan local situate în Dâmbovița, Sibiu, Cluj și în Buzău.
“Dincolo de creșterea pieței și a cererii, o evoluție importantă a momentului este dată de atenția sporită a clienților în etapa de documentare, ceea ce înseamnă că românii fac alegeri tot mai bine informate, și de interesul tot mai mare pentru alegerea soluțiilor accesorizate și a sistemelor complete pentru fiecare etapă importantă a construcției”, a mai adăugat Fecioru.
O majorare de 5%-10% este așteptată până la finele acestui an și pe piața de tâmplărie de aluminiu, conform reprezentanților Reynaers România, parte a grupului Reynaers Aluminium, unul dintre liderii europeni în domeniu, prezent în 70 de țări.
“Tendințele ne arată că piața s-a maturizat, drept urmare atât industria, cât și business-ul nostru evoluează organic, conform așteptărilor. Creșterea domeniului în care activăm se datorează, în mare parte, rezultatelor obținute în urma unui amplu proces de educare a pieței, prin care s-au făcut cunoscute avantajele pe termen lung ale soluțiilor de înaltă calitate”, potrivit declarațiilor făcute de Daniel Popa, Country Manager al Reynaers România.
Peste 60% din livrările efectuate pe parcursul anului trecut de companie pe plan local au reprezentat sisteme de tâmplărie și uși glisante dedicate proiectelor rezidențiale, reprezentanții acesteia colaborând cu dezvoltatori importanți pe plan local pentru realizarea unor proiecte precum One Charles de Gaulle, Aviației Park sau Amber Gardens.
În 2019, Reynaers România își propune să lanseze un nou centru logistic și să își continue procesul de extindere la nivel național.
Pe segmentul finisajelor, spre finele anului trecut, CEO-ul Tempini România vorbea despre un an foarte bun, estima o creștere cu circa 8% față de 2017 și punea în discuție, la rândul său, procesul de maturizare accelerată din sectorul imobiliar, cu impact asupra cumpărătorului.
„O piață matură înseamnă putere pentru cumpărător. Odată cu creșterea puterii de cumpărare și a gradului de informare, cumpărătorul trece de la etapa în care singurul obiectiv pe care îl are este să se mute într-o locuință nouă, care să-i asigure intimitate, la o etapă în care acesta își dorește o anumită stare de <acasă>. Această stare poate fi creată doar cu ajutorul specialiștilor în domeniu, folosind materiale de calitate. Este un proces ireversibil și cu siguranță va continua și în 2019”, ne explica Gigi Nacev, menționând, totodată, că toți acești factori i-au obligat pe dezvoltatori să acorde din ce în ce mai multă atenție finisajelor.
Ce spun statisticile despre piața construcțiilor la începutul lui 2019
Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat în primele două luni ale anului 2019 o creștere, ca serie brută, cu 4,7% față de perioada ianuarie-februarie 2018, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe obiecte de construcții, creșteri cu 26,8%, respectiv cu 7,4% s-au putut observa la clădirile rezidențiale și la cele nerezidențiale. În același timp, construcțiile inginerești au scăzut cu 9,4%.
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, cu 1,1%, în această perioadă.
Tot în primele două luni ale anului s-au eliberat, în total, 4.881 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,1% față de ianuarie-februarie 2018.
De menționat este și faptul că, potrivit unei anchete de conjunctură INS, managerii firmelor de construcții estimează că până în luna mai vom asista la o creștere a volumului producției, dar și la o majorare a prețurilor lucrărilor de construcții.
Pe parcursul anului trecut au fost finalizate, în total, la nivel național 59.725 de locuințe.
Citește și: Cum au evoluat prețurile apartamentelor în luna martie? Orașele în care au apărut majorări
Citește și: Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile în luna martie
Citește și: Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Doar în februarie s-au eliberat peste 2.800