Piața chiriilor din Budapesta a avut mult de suferit de pe urma blocajului apărut în turism pe fondul situației generate de pandemia de coronavirus. Orașul atrăgea anual milioane de vizitatori, în special străini, iar multe dintre locuințele situate în zona centrală erau scoase pe piață în sistem Airbnb.
Rezervările făcute la hotelurile din Budapesta s-au situat la sfârșitul verii la mai puțin de 10% din nivelul înregistrat anul trecut, iar restricțiile stricte luate pentru combaterea răspândirii COVID-19 au avut un impact nu doar în cazul lor, ci și pe segmentul achizițiilor de apartamente în scop investițional și al închirierilor pe termen scurt.
Investițiile imobiliare erau considerate a fi unele dintre cele mai populare forme de investiții în Ungaria. În Budapesta, în jur de 40%-50% dintre locuințele achiziționate în ultimii ani au fost cumpărate tocmai în scop investițional, spun reprezentanții Otthon Centrum, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de real estate.
În perioada de vârf a pieței, nu era un lucru neobișnuit să vezi că o investiție aducea un randament de peste 15%. Valoarea unui apartament putea să se dubleze sau chiar să se tripleze în doar câțiva ani. Piața proprietăților achiziționate pentru investiții se focaliza în zonele centrale ale orașului, dar odată cu scăderea apărută la nivelul sectorului turistic, modelul Airbnb pare că s-a prăbușit. Astfel, proprietățile care erau scoase până nu de mult la închiriere pe termen scurt au intrat, în masă, pe piața închirierilor pe termen lung.
În sectorul V al orașului Budapesta, de altfel și cel mai scump, chiria medie s-a ieftinit cu 24% în primele opt luni față de media anului trecut. Alte scăderi cu 15%-20% ale prețurile au apărut și în sectoarele VI,VII, și XI, potrivit Otthon Centrum.
În schimb, zone care atrăgeau mai puțin turiștii, precum I, II sau XII, au fost mai puțin afectate, iar chiriile fie au rămas la același nivel ca anul trecut, fie au înregistrat scăderi reduse. O situație similară a apărut și în cazul suburbiilor.
Important de menționat este și faptul că cetățenii străini nu pot intra, nici la ora actuală, în Ungaria cu scop de ședere. Există doar câteva excepții. Le găsești AICI.
Peste 2.000 de noi infectări cu COVID-19 sunt descoperite zilnic în ultima perioadă în Ungaria, iar numărul total de cazuri a depășit pragul de 65.500.
Spre comparație, în România au fost identificare marți 4.724 de noi cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Aproape 59.300 de persoane se află în carantină la domiciliu. În total, peste 217.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate până acum.
Un val de proprietăți trecute de la închirierile pe termen scurt, prin Airbnb sau Booking, către închirierea pe termen lung a apărut și în România, spre începutul pandemiei.
În orașe precum Cluj-Napoca, Iași, București și Brașov, numărul proprietăților nou intrare în piață a crescut semnificativ în aprilie-mai, după cum se poate observa în graficul de mai sus. Pe de altă parte, și cererea a urmat o tendință ascendentă pe parcursul lunilor de pandemie.
Prețurile chiriilor din marile orașe nu au avut, însă, fluctuații semnificative pe segmentul apartamentelor. Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți cel mai nou webinar Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.
Informații suplimentare despre piața chiriilor din marile orașe universitare, în emisiunea imoExpert:
Citește și: Apartamente cu aproape 50% mai scumpe în Sofia în doar patru ani. Ce se întâmplă la București?
Citește și: Pandemia nu îi sperie pe cei care investesc în imobiliare. Acesta este cel mai atractiv oraș european