Light Dark

Pe piața rezidențială din Capitală concurența dintre dezvoltatori a crescut pe parcursul anului trecut, în special pe fondul modificărilor apărute în comportamentul cumpărătorilor. Exigența tot mai mare a celor aflați în căutarea unei locuințe va avea însă un efect pozitiv pe termen lung, ducând la îmbunătățirea standardelor în sectorul dezvoltărilor rezidențiale, este de părere Andrei Crețu, Directorul de Vânzări al 21 Residence pentru unul dintre proiectele de anvergură lansate în ultimii ani în zona Pipera-Aviației din București – Cloud9 Residence.

“2019 a fost un an în care s-a manifestat o concurență notabilă între companiile dezvoltatoare pe fondul cerințelor tot mai exigente venite din partea cumpărătorilor. Acest lucru va duce, în perioada următoare, la o atenție generală sporită și o îmbunătățire a standardelor de dezvoltare a locuințelor”, ne-a declarat Andrei Crețu.

“Cumpărătorul de acum este mult mai informat din punct de vedere tehnic, dorind să investească în proiecte făcute de dezvoltatori consacrați, cu un istoric bun. În același timp, este mult mai atent la detaliile arhitecturale, la nivelul de finisaje, la locație, la perspectivele evoluției zonei în care își alege locuința și, nu în ultimul rând, la prețul plătit”, a mai completat el.

De altfel, această schimbare în bine apărută în tipologia clientului se poate traduce, în opinia sa, “ca un slogan adresat tuturor jucătorilor din piață: <nivelul calității trebuie să crească>”.

Reprezentantul 21 Residence anticipează, totodată, o posibilă majorare a prețurilor locuințelor din Capitală pe parcursul anului 2020. “Din punct de vedere financiar, este posibil ca prețurile să crească din cauza lipsei forței de muncă. Dacă această creștere va fi calculată corect, ar trebui să crească și calitatea proiectelor”, a explicat Crețu.

Deficitul înregistrat în ultimii ani în privința forței de muncă calificate din construcții, subiect mult discutat în rândul dezvoltatorilor, nu a reprezentat însă un obstacol major pentru 21 Residence în 2019. “Pentru noi, principalele provocări au fost acelea de a progresa, de a îmbunătăți, de a satisface cerințele cumpărătorilor și de a aduce la masa negocierilor cei mai mari producători, cu scopul de a folosi materiale și tehnologii noi. Fiind o companie cu un istoric bogat, am găsit soluții provocărilor cauzate de forța de muncă, de creșterea prețurilor produselor folosite la edificarea construcției, de evoluția tehnologică, utilizând astfel experiența acumulată în decursul anilor”, a explicat Directorul de Vânzări al dezvoltatorului pentru proiectul Cloud9 Residence.

Proiect vândut integral în vestul orașului și ansamblu premium în nord

Dezvoltatorul, care are în portofoliu ansambluri precum 20th Residence și 19th Residence, situate în zona Orhideea – Splaiul Independenței, începe noul an cu încă un proiect vândut integral, localizat tot în vestul orașului, pe Bulevardul Iuliu Maniu, în apropiere de stația de metrou Lujerului, și se pregătește să finalizeze construcția unui complex rezidențial premium.

“2019 a fost anul în care am încheiat vânzările și am livrat integral către proprietari proiectul 21 Residence Politehnica, după aproximativ 36 de luni de la începerea construcției. Au fost vândute 1.493 de apartamente, la momentul acesta fiind un proiect <sold out>”, ne-a explicat Andrei Crețu.

Foto: ansamblul rezidențial 21 Residence Politehnica din zona Lujerului

“În paralel, s-a început promovarea și vânzarea proiectului Cloud9. Demarat în toamna anului 2018, Cloud9 este cel mai recent proiect al nostru, gândit la cele mai înalte standarde de calitate, cu design unic și adaptat unui stil de viață occidental, amplasat în zona de nord a Capitalei”, a detaliat Directorul de Vânzări al ansamblului care va cuprinde 820 de locuințe, de la garsoniere și până la apartamente cu 3 camere, alături de 1.100 locuri de parcare.

Foto: ansamblul rezidențial premium Cloud9 Residence situat în apropierea mall-ului Promenada

Unul dintre principalele obiective ale dezvoltatorului pentru anul acesta este legat chiar de proiectul situat pe Șoseaua Pipera, în imediata vecinătate a celui mai puternic pol de business din Capitală și a mall-ului Promenada. “Pentru 2020, obiectivul nostru este acela de a livra la cele mai înalte standarde proiectul Cloud9 Residence, la calitatea promisă, finalizarea construcției fiind programată pentru primăvara acestui an”, ne-a mai spus Crețu.

Despre concurență și infrastructură în zona Pipera-Aviației

Ani de investiții au făcut ca Pipera să devină un cartier de business în adevăratul sens al cuvântului, unde și-au deschis sediile companii cu renume internațional, active în domenii ca IT sau outsourcing. Circa 65.000 de persoane lucrează în clădirile de birouri aflate aici. Iar extinderea resimțită pe segmentul spațiilor office a atras cu sine și dezvoltatori cu proiecte rezidențiale sau mixte.

Cerere există în zonă. În plus, rezultatele unui studiu recent arată că bucureștenii petrec, în medie, 46 de minute încercând să ajungă zilnic de acasă la birou și că, din dorința de a reduce această durată de timp, 22% dintre angajați au ajuns să închirieze sau să cumpere o locuință mai aproape de birou.

“Știm cât de important este timpul, de aceea am ales această locație, pentru oamenii în mișcare, care, pe lângă confort și liniștea unei case bine gândite, își doresc și o poziție strategică”, a explicat Directorul de Vânzări al Cloud9 Residence.

“Concurența în zonă este mare, însă acest lucru nu ne sperie. Înseamnă că cererea de locuințe pentru această zonă există și exigențele sunt pe măsură. Pentru noi este o ocazie de a aplica și de a combina experiența celor 30 de ani de dezvoltare cu tehnologii și game de produse noi, astfel încât rezultatul să se traducă în clienți fericiți și investitori satisfăcuți”, a adăugat el.

Mai mult, Crețu se declară optimist cu privire la situația infrastructurii din Pipera-Aviației pe termen lung, chiar și cu proiecte ambițioase în construcție aici, care vor aduce în total mii de noi apartamente în această parte a orașului. El aduce în discuție inelul median de circulație al Capitalei, care la finalizare ar putea să ofere o legătură între autostrăzile A3 și A1 și să ajute la fluidizarea traficului.

În ultimii ani, în această zonă au fost realizate două proiecte mari de infrastructură, mai exact Pasajul Pipera și conexiunea la autostrada A3. Există însă și alte inițiative, iar lucrările continuă, spre exemplu, pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, care va fi lărgită la patru benzi.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: A vândut într-un an apartamente de 15 milioane de euro în Timișoara și Brașov. Cu cât crede că se vor majora prețurile în 2020

Citește și: Coordonează un proiect care va livra aproape 700 de apartamente în următorii ani. Iată de ce vede un potențial uriaș în piața rezidențială din Constanța

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”

Citește și: Dezvoltatorul cu cel mai amplu proiect rezidențial din țară vorbește despre evoluția pieței. A investit, până acum, 320 de milioane de euro în ansamblul în care vor trăi 25.000 de oameni

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Cumpărătorii au așteptări tot mai mari în privința amenajărilor interioare. Evoluția pieței și principalele tendințe pentru anul 2020