Project managerul platformei Analize Imobiliare, susținută de Imobiliare.ro, analizează factorii care au modificat piața imobiliară în al treilea trimestru din 2017. Printre acestea se numără indicele ROBOR și epuizarea bugetului programului Prima Casă
În cel de-al treilea trimestru al acestui an am asistat la o serie de modificări în piața imobiliară care, în unele orașe, au perturbat trendul stabilit în primele două trimestre. Notabilă este evoluția prețurilor apartamentelor în Capitală.
”Cel mai mare impact asupra pieței l-a avut faptul că programul Prima Casă și-a epuizat deja bugetul pentru acest an. Un alt factor care și-a pus amprenta asupra pieței imobiliare este evoluția indicelui ROBOR. La începutul lunii iulie, acesta era la nivelul de 0,87% (la 3 luni) pentru ca la jumătatea lunii septembrie să atingă nivelul de 1%, crescând apoi accelerat până la finalul lunii până la 1,58%. Spre comparație, în anul 2007, în plin boom economic, indicele se stabilizase la nivelul de 7%, crescând treptat în următorul an (2008), marcat de criză, până la 15%, cu o foarte scurtă perioadă (de câteva zile) în care ajunsese la 49%. Conform datelor noastre, în ultimele 3 luni, Bucureștiul înregistrează o ușoară scădere a prețului mediu cerut de proprietari (-1,1%). Este timpuriu să tragem concluzii, întrucât scăderea este relativ mică și ar putea fi temporară, ca efect al epuizării fondurilor Prima Casă temperând entuziasmul și elanul bucureștenilor de a se angaja la un contract de creditare imobiliară”, explică Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro si Project Manager AnalizeImobiliare.ro.
Restul marilor orașe se află pe același trend ascendent de creștere moderată a prețurilor, ca și în trimestrele anterioare. Un alt caz particular este Cluj-Napoca, oraș ce înregistrează creșteri semnificative, prețurile apartamentelor depășind 1.400 euro/mp, valoare apropiată de cea înregistrată în 2008 (în T3-2008, prețul mediu/mp era la nivelul de 1.431 euro, coborând până la 957 euro, în T3-2014). Alte caracteristici specifice pieței din Cluj sunt ponderea de 80% pe care tranzacțiile imobiliare cash o au în volumul total de tranzacții, respectiv creșterea cererii cu 13% față de trimestrul al doilea. La nivel național, exceptând Cluj-Napoca, interesul cumpărătorilor a stagnat sau chiar a scăzut față de trimestrul anterior, relevant fiind exemplul Capitalei unde se remarcă o scădere de 6%.
”Puse în balanță, imobilele noi și cele vechi, interesul cumpărătorilor se îndreaptă în proporție de 55% spre segmentul nou, în ușoară scădere față de trimestrul al doilea, când acesta era de 57%. Oferta de case și apartamente de vânzare disponibilă în piață, în cele 6 mari orașe din țară, a scăzut cu 27%, în ultimele 12 luni. Merită precizat și că în primul semestru al acestui an au fost livrate cu 1.049 mai puține locuințe față de aceeași perioadă din 2016. Mai mult, constructorii și dezvoltatorii se confruntă cu o criză a forței de muncă calificată dar și cu o creștere a costurilor materialelor de construcții”, spune Dorel Niță.