Light Dark

În care este vorba despre momentul propice pentru a deveni un broker imobiliar care lucrează pe cont propriu.

victor zahariaCând îl întrebi care au fost motivele pentru care a decis, în urmă cu doi ani, să părăsească Coldwell Banker, companie în cadrul căreia a fost desemnat brokerul anului timp de doi ani la rând, Victor Zaharia nu intră în prea multe detalii. ”A trebuit să ne despărțim”, spune el.

Depărțirea s-a produs în mai 2012 și Victor Zaharia a decis că e momentul să înceapă un business propriu. Și-a amenajat ”un birou într-un colț” al unei vile pe care o avea în administrare. ”Prima dată am ales numele. Sunt pasionat de șah și voiam să mă mișc liber, dar și gândit. Am ales ca logo regina de la șah, pentru că ea poate să se miște cel mai liber de pe tablă, are toate puterile posibile și pentru ea luptă toată lumea, ca să-i creeze traseele”, explică brokerul, menționând și sloganul companiei, care are de asemenea legătură cu ”sportul minții”: ”Mută inteligent”.

Următorul pas a fost postarea logo-ului pe Facebook. ”Toată lumea se întreba ce-o să fac și probabil că mă urmăreau, eu am găsit o persoană care mi-a creat logo-ul, pe care l-am postat pe Facebook. Atunci am primit telefoane de la colegi: vreau să vin lângă tine. Acum suntem aproape zece la număr, nu au venit pentru că i-am recrutat eu, ci pentru că au vrut ei”, spune Victor Zaharia. ”Eu cred că agentul imobiliar este liber profesionist, el nu este angajat. Suntem parteneri pe poziții egale, el își face treaba lui, eu pe a mea, asta este atitudinea americanilor. Asta vreau să am în Move Real Estate.”

Este mai bine să fii pe cont propriu decât broker într-o agenție? ”Când ești agent într-o companie ai totul pe tavă: ai site, ai sistem, ai proceduri, ai asistentă, ai publicitate, ai telefon, ai internet, ai birou”, explică Victor Zaharia. Toate acestea vin, evident, cu un preț: aproximativ 50% din comisioanele încasate.

Câștigă mai mult un agent care lucrează pe cont propriu? ”Nu va câștiga mai mult, că tot cu 50% din comison se va duce acasă, are alte cheltuieli. În plus, își ocupă, cu treburi administrative,  timpul în care ar putea tranzacționa. Nu mai ești atât de eficient și trebuie să-ți creezi acest aparat administrativ care costă, trebuie să ai niște bani puși deoparte”, spune proprietarul Move Real Estate. ”Eu am avut susținere  financiară și logistică de la niște investitori care mi-au devenit prieteni, de pildă eu nu am plătit chirie. Am avut și avantajul că au venit lângă mine colegi de breaslă care mă cunoșteau.”

Și atunci, de ce să pleci din agenție și să te arunci în necunoscutul activității pe cont propriu? ”S-ar putea la un moment dat să fii forțat să pleci dintr-o companie”, spune Victor Zaharia.

Fie că pleci de voie, fie că o faci de nevoie, important este ce ai realizat până la momentul respectiv. ”Trebuie să ai un nume și o reputație înainte de a merge pe cont propriu. Acest branding personal se face în timp, trebuie să mergi la evenimente, să comunici că ești broker. Trebuie să comunici bine, să-ți faci relații, atât cu breasla, cât și cu presa de specialitate. În cele din urmă, ceea ce-ți rămâne este numele tău”, conchide Victor Zaharia.