Light Dark

Printre principalii factori care au influențat, în ultimul timp, comportamentul celor interesați de cumpărarea unor proprietăți rezidențiale s-au numărat teama de război și incertitudinea legată de evoluția pieței de creditare. Investițiile în imobiliare nu au mai fost în prima parte a acestui an în prim-plan, cel puțin în Sibiu, în timp ce piața chiriilor a înregistrat un avans semnificativ.

Carmen Olăreanu, managerul Paltinul Imobiliare, spune că la nivelul agenției sale cererea este împărțită în două segmente distincte a căror evoluție este analizată, ulterior, în mod individual.

În prima categorie sunt incluși acei cumpărători care au o nevoie imobiliară evidentă, precum persoanele cu familii ce se extind, pentru care o locuință mai spațioasă devine ceva necesar. În cea de-a doua categorie sunt incluși toți cei interesați de achiziționarea unei proprietăți rezidențiale în scop investițional.

“În prima parte a anului, cererea venită pe fondul unei necesități a rămas constantă. Au fost oamenii care au avut un avans sau au avut banii în depozite și au valorificat sumele respective satisfăcându-și necesitatea locativă sau relocându-se în spații mai mari”, a explicat Olăreanu în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Sibiu.

“Tot în această perioadă de timp, nu a mai existat o cerere pentru investiții foarte mare. A fost chiar mică. De aici a apărut dezechilibrul pe care noi l-am resimțit”, a mai explicat ea în fața celor circa 150 de profesioniști din domeniu care s-au reunit la întâlnirea locală dedicată lor, organizată de Imobiliare.ro.

Managerul Paltinul imobiliare, care dispune de 20 de ani de experiență, a mai adăugat și că la nivelul agenției sale există o practică menținută tocmai din prisma faptului că evoluția sectorului de real estate poate fi imprevizibilă.

“Un procent de 20% din valoarea tuturor tranzacțiilor este mobilizat într-un cont de investiții, suma fiind valorificată la un moment dat. În primele șase luni ale anului, nu am reușit să valorificăm acei bani”, a detaliat Olăreanu.

Citește și: Ionel Oglan – Cumpărătorul și vânzătorul de imobiliare se comportă acum diferit. Trebuie să ne adaptăm

Citește și: Priscorniță, Blitz: Bani pentru reconstrucția Ucrainei vor trece și prin România. Piața imobiliară, influențată direct

Citește și: Prețurile au explodat în ultimii ani în Sibiu. Cât plătesc acum pentru un apartament cei care au așteptat criza?

În ciuda tuturor acestor lucruri, managerul agenției Paltinul Imobiliare privește cu optimism viitorul pieței locale și spune că există loc de creștere. Mai mult, ea consideră că deși războiul continuă în Ucraina și la ora actuală, oamenii au depășit frica de acesta și s-au adaptat la noua realitate. În plus, mesajul său pentru toți cei care așteaptă căderea pieței imobiliare este unul simplu – acest lucru nu va deveni realitate prea curând.

Locuințele de închiriat, tot mai căutate în Sibiu

Piața chiriilor a avut o evoluție extrem de bună pe plan local. “Au fost mișcări foarte mari pe chirii. Dacă până anul acesta nu ne-am focalizat pe zona respectivă, iar chiriile erau cumva bonusul, în 2023 avem om dedicat pe acest segment”, a spus Carmen Olăreanu.

Sursă: date Imobiliare.ro Market 360

Conform datelor analizate de Imobiliare.ro Market 360, încă din primul trimestru al acestui an, cererea pe piața închirierilor de locuințe a fost semnificativ mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut. În trimestrul al III-lea, de exemplu, aproximativ 3.900 de potențiali chiriași și-au căutat pe Imobiliare.ro un apartament în Sibiu, cu 2% mai mulți față de trimestrul al II-lea și cu 5% peste nivelul înregistrat în același interval din 2022.

Sursă: date Imobiliare.ro Market 360

Prețurile au avansat și ele în tot acest timp. Proprietarii solicită, în medie, 383 de euro/lună pentru un apartament în Sibiu. Vorbim, practic, despre o majorare cu 17% a prețurilor în 12 luni.

Citește și: Număr record de participanți la Imobiliare.ro HUB Sibiu. Principalele concluzii ale evenimentului