Light Dark

Piața rezidențială își continuă evoluția într-un mod destul de favorabil pentru cei din domeniu, în ciuda provocărilor la care a fost supusă în ultimul timp. Cu toate acestea, comportamentul cumpărătorului a înregistrat unele modificări. La fel și cel al vânzătorului, iar agenții imobiliari trebuie să se adapteze pentru a-și continua cu succes activitatea.

Ionel Oglan, ownerul agenției Oglan Imobiliare din Sibiu, spune că anticipa o perioadă “mult mai gri” pe piața imobiliară pe fondul numeroaselor provocări din ultimul timp, dar lucrurile nu au stat, totuși, chiar atât de rău. Băncile au început să se adapteze, iar clienții care până acum așteptau să vadă o scădere a prețurilor similară cu cea înregistrată în 2007-2010, au realizat că dacă rămân în continuare în expectativă pot ajunge să regrete acest lucru.

“Atunci discutam despre o piață foarte îndatorată și de lipsa banilor în piață, acum au ajuns cei care au bani puși deoparte în bănci să-și dea seama că dacă mai stau mult cu ei așa nu vor mai putea să-și cumpere un apartament cu 3 camere, își vor cumpăra poate o garsonieră sau, cel mult, două camere”, a explicat Oglan în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB organizat recent la Sibiu la care au participat circa 150 de profesioniști din sectorul local de real estate.

“Acestea sunt perioadele în care oamenii care nu au educație financiară și nu au experiență în tranzacții se vor speria și vor aștepta, dar la un moment dat se vor trezi și vom începe să vă caute (n.r. pe voi agenții imobiliari), să dea telefoane”, a mai menționat el.

Chiar dacă situația din domeniu nu este neapărat comparabilă cu cea de acum 2-3 ani, ownerul agenției din Sibiu susține că trebuie cu toții să ne adaptăm pentru că “imobiliarele vor merge în continuare”.

“Când spun acest lucru nu mă refer la numărul de tranzacții. Trebuie să ne adaptăm în funcție de cumpărător și de vânzător. Cumpărătorul nostru s-a schimbat. Nu știu dacă ați observat, vă analizează mult mai mult, analizează prețurile, fluctuațiile, economia, iar noi dacă nu suntem acolo în analiza lui s-ar putea să rămânem pe lângă”, a explicat speakerul invitat să participe la panelul de dezbateri din cadrul evenimentului regional din seria Imobiliare.ro HUB.

Citește și: Investiții mai puține, chirii mai multe. Evoluția pieței rezidențiale din Sibiu în 2023

Citește și: Prețurile au explodat în ultimii ani în Sibiu. Cât plătesc acum pentru un apartament cei care au așteptat criza?

Citește și: Priscorniță, Blitz: Bani pentru reconstrucția Ucrainei vor trece și prin România. Piața imobiliară, influențată direct

“Vă dau un exemplu. A cam dispărut afirmația  –  dă-mi ceva că mi-l fac eu și îl vând după aceea. Câți clienți mai aveți așa? Mai sunt atât de mulți ca cum 4-5 ani? Nu. Clientul nu mai are timp, nu mai are răbdare, nu mai vrea să se încurce cu meseriași și, atunci, preferă să plătească mai mult. Cea mai mare problemă astăzi nu este prețul, este că nu sunt oferte suficient de bune pe piață și cumpărătorul simte acest lucru. Aici trebuie să intervenim noi”, a mai completat Ionel Oglan.

Sursă: date Imobiliare.ro Market 360

Oferta totală a scăzut spectaculos pe plan local și a inclus în 2023, în medie, 550 de apartamente pe trimestru, conform datelor Imobiliare.ro Market 360. Vorbim, astfel, despre o reducere cu 36% față de 2019 și cu 10% față de 2022.

Proprietățile nou intrate în piață în ritm trimestrial sunt cu 38% mai puține comparativ cu 2019 și cu 19% mai puține față de 2022.

Sursă: date Imobiliare.ro Market 360

Cei care vor să vândă proprietăți rezidențiale sunt, la rândul lor, mult mai analitici decât în trecut și iau în considerare mai atent ce ar urma să facă după finalizarea tranzacției.

“Să spunem că ai o proprietate la vânzare patru săptămâni. În perioada aceasta clientul vânzător face și el niște analize, se uită la ce se va întâmpla după tranzacție, apoi mă sună și spune << Ionel, eu vând proprietatea cu 150.000 de euro. Ce fac cu banii?>>. Ați observat că multe proprietăți au fost scoase de la vânzare din cauza faptului că acei clienți nu știu ce să facă ulterior cu banii? Un agent imobiliar poate veni aici cu soluții, cu opțiuni pentru investiții”, a concluzionat ownerul Oglan Imobiliare.

Citește și: Număr record de participanți la Imobiliare.ro HUB Sibiu. Principalele concluzii ale evenimentului