Piața de bricolaj din România este evaluată, în prezent, la circa 4 miliarde de euro și are potențialul de a se dubla pe parcursul anilor următori, spun reprezentanții retailerului Leroy Merlin.
“Facem parte dintr-un grup de 25 de miliarde de euro și suntem cea mai performantă țară. Condițiile economice de aici sunt foarte bune”, a declarat Frederic Lamy, CEO-ul Leroy Merlin, unul dintre marii jucători de pe piața de profil, alături de Arabesque, Dedeman și Kingfisher.
Lamy a mai menționat că în ultima perioadă creșterea PIB a fost una incredibilă în țara noastră, dar și că perspectivele bune ale pieței de bricolaj apar inclusiv în contextul în care România este fruntașă în Uniunea Europeană (UE) în privința proprietarilor de locuințe, potrivit Ziarului Financiar.
Astfel, datele publicate de biroul de statistică al UE – Eurostat, relevă faptul că 96,8% dintre români erau, în 2017, proprietarii caselor în care locuiau, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat la nivelul întregii Uniuni. România este urmată în clasament de Croația, unde puțin peste 90% dintre locuitori sunt proprietari și de Lituania, unde procentul se menține încă sub 90%.
Situația este însă cu totul diferită în țări precum Germania sau Austria. În acest caz, procentul cetățenilor care dețin propria locuință este de cel mult 55%. Doar în Berlin, 85% dintre locuitori stau cu chirie, arată statisticile, iar prețurile au ajuns la un nivel atât de ridicat încât autoritățile au decis înghețarea chiriilor timp de cinci ani.
De menționat este și faptul că stocul de locuințe disponibil în momentul de față în România este destul de îmbătrânit, dar și faptul că românii își schimbă, în medie, finisajele din propriile case și apartamente la un interval de 10 ani, mânați, în principal, de dorința de a se adapta la tendințele actuale. Și aceasta din urmă este o piață în dezvoltare, doar pe parcursul anului trecut înregistrând o creștere de 8%.
Retailul local de bricolaj ajungea, în 2008, la circa 2,8 miliarde de euro, conform estimărilor din piață.
Citește și: Piața materialelor de construcții, estimată la 4 miliarde de euro