Light Dark

Discuțiile și declarații legate de apariția unei crize iminente care ar fi urmat să dărâme piața imobiliară au împânzit mass-media din România în 2019. Scăderile masive ale prețurilor, și cu 25%, care se vehiculau în primele luni, i-au făcut pe unii să amâne cumpărarea proprietăților pe care le aveau în vedere. Între timp însă, locuințele nu doar că nu s-au ieftinit, ci au ajuns, până la sfârșitul lui 2019, să se scumpească. De criză vom mai auzi, cel mai probabil, și în 2020, având în vedere că este un an electoral, dar trebuie să avem grijă, să nu tratăm superficial acest subiect și să nu îl aruncăm în derizoriu, este de părere Adrian Vasiu, Broker/Owner al RE/MAX Grup de Lux. Aflăm de la acesta și ce ar urma să ne rezerve anul 2020 pe segmentul rezidențial, dar și care este piața din țară cu un potențial uriaș de dezvoltare.

Cu zvonurile de criză nu e de glumit, iar 2019 a început chiar sub semnul acestora. Cei care au amânat achiziția unei locuințe din cauza lor au avut însă doar de pierdut pentru că, în final, prețurile au crescut. La nivel național, scumpirea a fost cu circa 8%.

“Subiectul unei crize imobiliare este unul extrem de serios și nu ar trebui vehiculat cu atât de mare ușurință în spațiul public întrucât consumatorul, neinformat sau informat greșit, poate lua decizii eronate bazate pe nimic altceva decât pe opinii exprimate de persoane care caută atenție. Nu spun că o criză este un eveniment care nu poate avea loc, însă ar trebui să luăm decizii informate și calculate ascultând sfaturile specialiștilor cu experiență empirică, nu titluri frapante din presă sau în anumite cazuri <fake news>”, ne-a declarat Adrian Vasiu.

“Este important să nu ducem termenul în derizoriu pentru că, la un moment dat, ne vom întâlni cu o criză reală și atunci nu o vom lua în serios”, a mai adăugat el.

Deși 2020 este un an electoral, în care este posibil să mai auzim de criză, există premise pentru o evoluție bună la ora actuală, cât timp prețurile se vor majora în ritm cu veniturile populației, iar pe segmentul nou scumpirile se vor baza pe îmbunătățirea calității construcției, nu pe mărirea cererii.

Cererea va fi în creștere, în general, pe toate segmentele pieței imobiliare. Mă încumet să spun că prețurile vor crește, pentru că resimt o cerere foarte mare, însă, sper să fie o creștere sustenabilă. Ultimii trei ani au fost stabili și favorabili pentru că jucătorii mari, care dau tonul pe piață, au fost temperați în privința prețului și au fost flexibili în legătură cu metodele de plată ale cumpărătorilor”, a explicat Broker/Ownerul RE/MAX Grup de Lux.

Piața din Oltenia cu un potențial uriaș de creștere

RE/MAX Grup de Lux, brand cu mai bine de 20 de ani de activitate în Cluj, și-a început anul trecut expansiunea la nivel național. Un nou birou a fost deschis în Râmnicu Vâlcea, o piață despre care Vasiu spune că ar avea un potențial foarte bun de dezvoltare și chiar începe să ajungă din urmă, în unele aspecte, Sibiul, un centru regional foarte atractiv în ultima perioadă.

“Piața imobiliară din Vâlcea este una efervescentă. Din punctul meu de vedere, există un potențial uriaș de dezvoltare”, ne-a explicat el. “Piața a cunoscut o stagnare a prețului în ceea ce privește locuințele vechi, însă prețul locuințelor noi a crescut, ajungând la nivelul celor din Sibiu. Au existat semne că interesul pentru acest oraș este în creștere”, a mai adăugat el.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, prețul mediu al apartamentelor, noi și vechi, scoase la vânzare în Râmnicu Vâlcea s-a majorat treptat în ultimii, ajungând în 2019 la circa 860 de euro/mp.

Cât despre cumpărători, aceștia caută o locuință nouă fie pentru că vor să facă un upgrade, fie pentru că vin din zone limitrofe și încearcă să se mute în oraș.

Rețeaua este prezentă și în Sibiu, unde Vasiu apreciază că pe parcursul anului trecut cererea a fost în creștere, la fel și prețurile. În final, stocurile dezvoltatorilor imobiliari s-au epuizat. “Consumatorii au preferat locuințele noi în detrimentul celor vechi”, a mai menționat el, adăugând că o cerere tot mai mare s-a putut sesiza și pe segmentul spațiilor comerciale și industriale.

2019, un an al schimbării. Obiectivele RE/MAX Grup de Lux în 2020

Așa cum menționam anterior, agenția Grup de Lux prezentă în Cluj din 1995 și integrată în grupul RE/MAX în 2011 s-a transformat anul trecut într-o rețea cu încă două birouri, în Râmnicu Vâlcea și în Sibiu. Adrian Vasiu, deținătorul francizei RE/MAX Professionals din Sibiu, a fost cel care a preluat managementul și numele RE/MAX Grup de Lux de la Ramona Atena Cuc. În urma acestor mișcări, s-a ajuns la un portofoliu cu circa 1.000 de proprietăți și la o echipă formată din mai bine de 50 de agenți.

“Pentru mine a însemnat o provocare majoră să gestionez trei agenții imobiliare în trei orașe diferite. La nivel de grup, s-au tranzacționat proprietăți în valoare de peste 30 de milioane de euro. În Sibiu RE/MAX Grup de Lux este lider de piață în ceea ce privește vânzarea de locuințe noi. În Vâlcea suntem deja, după mai puțin de un an de la deschidere, lider de piață. În Cluj suntem poziționați ca și experți cu tradiție pe piața locală”, ne-a declarat Vasiu.

“Provocarea majoră cu care ne-am confruntat a fost reprezentată de resursa umană, de lipsa reglementărilor legale cu privire la activitatea agenților imobiliari și mentalitatea consumatorului. Au fost multe alte provocări, însă acestea sunt cele principale, dar și cele pe care nu le-am depășit încă”, a adăugat Broker/Ownerul RE/MAX Grup de Lux.

Printre obiectivele pe care le are în vedere în noul an se numără extinderea echipei și creșterea volumului de vânzări. “În 2020, ne dorim să ne stabilizăm business-ul în cele trei orașe. Vedem anul 2020 ca un an favorabil pentru piața imobiliară și ne dorim să ne întârim poziția pe piață și să ne creștem cota de piață în fiecare oraș în care activăm. În ceea ce privește echipa, ne dorim să depășim 100 de agenți. Ne propunem să depășim un volum de vânzări de 50 de milioane de euro”, ne-a mai spus Adrian Vasiu.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: A vândut într-un an apartamente de 15 milioane de euro în Timișoara și Brașov. Cu cât crede că se vor majora prețurile în 2020

Citește și: Coordonează un proiect care va livra aproape 700 de apartamente în următorii ani. Iată de ce vede un potențial uriaș în piața rezidențială din Constanța

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”

Citește și: Dezvoltatorul cu cel mai amplu proiect rezidențial din țară vorbește despre evoluția pieței. A investit, până acum, 320 de milioane de euro în ansamblul în care vor trăi 25.000 de oameni

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Cumpărătorii au așteptări tot mai mari în privința amenajărilor interioare. Evoluția pieței și principalele tendințe pentru anul 2020