Automatizările SMART home câștigă tot mai mult teren în România. Printre cele mai căutate produse se numără cele dedicate securității locuinței și cele care asigură iluminatul inteligent al caselor, potrivit reprezentanților Hornbach, unul dintre principalii retaileri de materiale de construcții și grădinărit de pe plan local.
În ultimii cinci ani, piața produselor de securitate de tip SMART a cunoscut o creștere semnificativă pe fondul dorinței românilor de a-și proteja familiile și bunurile din locuințe. Principalele aspecte luate în calcul de cei aflați în căutarea unui astfel de sistem de securitate sunt legate de dimensiunea locuinței, bugetul alocat unei astfel de investiții, marca produselor dorite și de recomandările primite la raft.
Cele mai cumpărare produse sunt cele de monitorizare, care permit vizualizarea de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile, a interiorului și exteriorului locuinței. Un astfel de sistem transmite automat notificări atunci când cineva intră în casă, fapt ce oferă un plus de confort proprietarilor, iar senzorii de mișcare pot detecta o spargere sau intrare prin efracție, alertele transmise în acest caz putând asigura un timp de intervenție cât mai scurt.
Soneriile inteligente și încuietorile SMART, care stochează mai multe combinații de coduri sau chiar permit deblocarea încuietorii de pe telefon sau prin acces biometric, sunt și ele tot mai căutate.
O altă categorie în creștere în ultimii ani este cea a produselor destinate iluminatului inteligent. “Confort sporit, costuri mai mici la facturile de energie electrică, grija pentru mediul înconjurător – acestea sunt doar câteva dintre avantajele instalării unei iluminări automatizate. În plus, consumul redus al acestui tip de echipamente aduce o amortizare rapidă a investiției”, susține Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach.
“Casele care se <trezesc> singure dimineața, ținând cont de programul de somn al locatarilor nu mai sunt astăzi de domeniul ficțiunii. Datorită sistemelor SMART home, iluminatul locuinței poate fi foarte ușor automatizat”, adaugă el.
Astfel de sisteme pot fi controlate de la distanță și pot aprinde și stinge luminile dintr-o încăpere sau pot modifica intensitatea luminii și culorile emise de becuri. În momentul de față, există două categorii de sisteme de iluminat inteligente – controlate prin Wi-Fi sau prin Bluetooth, cu sau fără senzori încorporați. Sistemele care se bazează pe senzori sunt cele mai avansate și utilizate.
Citește și: Sectorul din construcții care poate contribui semnificativ la relansarea economică a României, după COVID-19