Light Dark

Interesul potențialilor cumpărători pentru apartamentele noi situate în zona de sud a Capitalei sau în cartierele din estul orașului s-a majorat semnificativ, un avans cu aproximativ 50% fiind înregistrat aici în ultimele trei luni ale anului trecut comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele analizate de Imobiliare.ro. Cu toate acestea, locuințele noi situate aici nu sunt cele mai căutate din oraș. Centrul orașului atrage privirile celor mai mulți potențiali cumpărători.

Cel mai semnificativ avans apărut la nivelul cererii, cu 53% într-un an, a putut fi observat în ultimul trimestru din 2023 în zona de sud a Capitalei. Cererea s-a majorat cu 49% în același interval de timp și în zona de est a orașului. În același timp, numărul de apartamente noi listate la vânzare a crescut cu 24% în sudul Bucureștiului și cu 5% în est. Oferta include numeroase proiecte destinate segmentului mass-market și implicit cumpărătorilor care apelează, de cele mai multe ori, la finanțare pentru a face o achiziție. Aceștia au fost și cei mai afectați de evoluția pieței de creditare.

În ciuda interesului în creștere, apartamentele noi din cele două zone nu sunt la fel de căutate ca cele aflate în centrul sau în vestul orașului.

Cererea pentru apartamentele noi cu poziționare centrală s-a majorat cu 38% în ultima parte din 2023, dacă ne raportăm la perioada similară din 2022. Acestea rămân, astfel, cele mai râvnite pe plan local. Cumpărătorii pot avea însă probleme în identificarea unei proprietăți, având în vedere faptul că în același interval de timp numărul apartamentelor noi listate la vânzare în centrul Bucureștiului a scăzut cu 11%. Acesta este al doilea cel mai semnificativ declin înregistrat la nivelul ofertei, după cel din nordul orașului.

Zona de nord a Capitalei a atras cu 22% mai mulți potențiali cumpărători, iar oferta s-a restrâns semnificativ. Discutăm în acest caz despre proprietăți ce depășesc media orașului care s-au scumpit cu circa 8% într-un an, conform datelor Imobiliare.ro.

Află mai multe detalii despre mersul pieței rezidențiale din București din cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Poate fi descărcat gratuit aici.