Light Dark

Stabilirea prețului corect pentru o proprietate pe baza unei bune analize comparative de piață este unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi parcurgă un agent imobiliar în procesul de listare. Prezentarea acesteia într-un mod corect către client este însă la fel de indispensabilă și nu trebuie neglijată.

prezentare analiza comparativa de piata

De multe ori, agentul imobiliar alege îi comunice proprietarului prin e-mail rezultatele analizei comparative de piață. Este într-adevăr o manieră facilă prin care poți face acest lucru, dar și o mare greșeală.

“În cele mai multe cazuri, proprietarii supraevaluează pentru că sunt legați sentimental de casă. Acceptarea realității în legătură cu valoarea de piață are un impact emoțional major pentru proprietar și este un moment foarte sensibil care trebuie gestionat cu grijă”, ne-a declarat Igor Postovanu, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), care activează în domeniul imobiliar din anul 2004.

“Cea mai bună metodă de prezentare a analizei comparative de piață este față în față cu proprietarul. Mai mult decât atât, e obligatoriu ca la prezentarea analizei să fie prezenți toți proprietarii și persoanele care influențează decizia de vânzare, chiar dacă aceste persoane nu sunt trecute în acte”, a mai adăugat acesta.

atelier analiza comparativa de piata

Postovanu ne-a explicat, totodată, că prezentarea analizei comparative de piață nu trebuie să fie o simplă comunicare a valorii estimate pentru proprietate, ci trebuie să fie însoțită de informații care să îl ajute pe client să înțeleagă cum s-a ajuns la aceasta. Astfel, este recomandat să nu pierzi din vedere elementele care au stat la baza întocmirii analizei, ajustările făcute și modalitatea prin care a fost ales, în final, intervalul de preț comunicat.

“Toate aceste detalii duc la o înțelegere mai bună a pieței de către proprietar și la o decizie de a lista proprietatea la valoarea de piață”, a conchis el.

Poți afla mai multe noțiuni de teorie legate de etapele care trebuie să le parcurgă un agent imobiliar alături de modalitățile prin care acestea pot fi aplicate în munca de zi cu zi pentru a întocmi o bună analiză comparativă de piață participând la Atelierul de Reprezentare Exclusivă “Analiza Comparativă de Piață”.

Acesta va fi susținut de Igor Postovanu și va fi organizat de APAIR pe 10 iulie, în intervalul 9:00-12:30, la Hotelul Golden Tulip Times din București.

Taxa de participare este de 120 de lei de persoană, iar membrii APAIR beneficiază de un discount de 20%. Înscrierile se pot face aici.

Imobiliare.ro susține pregătirea în domeniul imobiliar și este partener media al Atelierului de Reprezentare Exclusivă “Analiza Comparativă de Piață”.

Citește și: Spune-mi cine ești ca să îți spun cum poți să faci business ca agent imobiliar. Idei altfel atunci când vrei să crești numărul de posibili clienți

Citește și: Tu știi cât valorează timpul tău? Exercițiul simplu care te va ajuta să îți planifici mai bine munca atunci când ești agent imobiliar

Citește și: Cum apreciezi ca agent imobiliar nivelul de interes al unui cumpărător față de o proprietate? Cea mai bună ofertă pe care o poți obține