Light Dark

Creșterea prețurilor și scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare au fost principalii factori care au influențat procesul decizional pe piața imobiliară din România, potrivit rezultatelor Studiului de piață „Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în România, 2019” realizat de RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro.

Potrivit respondenților, elementul care a influențat cel mai puternic evoluția pieței a fost anul trecut cel de creștere a prețurilor proprietăților. Cele mai noi date centralizate de Analize Imobiliare arată că prețul caselor și apartamentelor scoase la vânzare la nivel național a înregistrat un ritm de creștere anual de 7,4% în ultimul trimestru din 2019, raportat la perioada similară a anului precedent.

Doar în cazul apartamentelor, am încheiat 2019 cu un preț mediu solicitat la nivel național de 1.341 de euro/mp. Cele mai semnificative majorări au fost înregistrate în 12 luni în orașele Cluj-Napoca și Constanța, cu circa 10%, respectiv cu 8,3%, conform Indicelui Imobiliare.ro, care monitorizează evoluția prețurilor în marile centre regionale din țară.

DESCARCĂ GRATUIT Studiului de piață „Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în România, 2019”

Scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare a influențat, de asemenea, piața imobiliară. Doar în șase dintre marile orașe din țară, respectiv în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și în Constanța, au fost scoase la vânzare 40.000 de apartamente și case în 2019, față de 41.000 în 2018.

Cât despre evoluția prețurilor în 2020, părerile respondenților sunt împărțite, dar cei mai mulți se arată optimiști. Astfel, 32% consideră că acestea se pot majora cu până la 10%, în timp ce 8% văd o creștere chiar mai accelerată, de peste 10%.

“Piața imobiliară din România a intrat în faza de maturitate. România nu se află într-o situație de boom imobiliar, nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima perioadă. Dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci în mod firesc și România va fi afectată”, a menționat în cadrul studiului președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc.

Citește și: Orașul european unde locuințele se vând cu aproape 13.000 de euro/mp. Cum stă România în raport cu alte țări din regiune?

Citește și: Ce câștiguri au avut agenții imobiliari în 2019? 7% au obținut aproape 4.200 de euro lunar

Citește și: TOPUL județelor unde s-au vândut cele mai multe case, terenuri și apartamente în 2019