Prețurile apartamentelor au înregistrat un avans important în ultimii patru ani într-unele dintre cele mai mari orașe din Bulgaria. Află unde au apărut cele mai interesante evoluții, dar și care este situația într-unele dintre principalele orașe din România.
Proprietățile din Sofia au înregistrat scumpiri semnificative în ultimii patru ani. Prețurile apartamentelor noi au ajuns să fie, în primul trimestru al acestui an, cu 43,3% mai mari față de cele înregistrate în 2015, potrivit datelor institutului bulgar de statistică citate de Novinite. Pe segmentul vechi avansul a fost chiar mai mare, respectiv de aproape 51%.
În același timp, prețurile au crescut cu aproape 48% în Plovdiv, al doilea cel mai mare oraș din Bulgaria. Situația este diferită însă față de cea din Sofia pe cele două segmente de piață. Aici, scumpirile au fost semnificativ mai mari în cazul apartamentelor noi.
În Stara Zagora avansul apărut în ultimii patru ani în cazul locuințelor nou construite l-a depășit și pe cel înregistrat la nivelul capitalei, cât și pe cel din Plovdiv. Apartamentele s-au scumpit cu 54,2% în intervalul de timp menționat. Pe segmentul nou, evoluția prețurilor depinde de numeroși factori, precum numărul locuințelor intrate în piață sau zonele în care sunt localizate acestea. Cererea rămâne mai ridicată în Sofia decât în Stara Zagora, în contextul dezvoltării rapide a orașului.
Alte scumpiri semnificative au apărut și pe piața din Varna. În stațiunea de pe litoral prețurile apartamentelor noi au crescut cu doar circa 24%, în timp ce pe piața veche locuințele s-au scumpit cu peste 40%. În acest caz, însă, nu au fost incluse tranzacțiile realizate în complexurile de tip resort.
În orașul de la graniță Ruse prețurile au crescut în cazul apartamentelor noi cu 21%. Al șaselea loc în clasament este ocupat de un alt oraș-stațiune, Burgas. Pe segmentul nou avansul a fost aici mult mai mic, de doar 12%.
În Bulgaria prețurile locuințelor au crescut, per total, în cei patru ani cu 35,5%, cu un mic avans pentru cele de pe piața veche.
Prețurile apartamentelor din București s-au majorat cu 44,2% în ultimii cinci ani, conform celui mai nou raport publicat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro, aferent trimestrului al doilea din 2020. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL
Aceasta nu a fost, însă, nici pe departe cea mai spectaculoasă evoluție înregistrată în cazul unui oraș din România. În Cluj-Napoca, orașul cu cea mai scumpă piață rezidențială din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare, indiferent de perioada lor de construcție, a crescut cu aproape 76% în ultimii 5 ani, iar în Oradea cu aproape 67%. Un avans de peste 50% s-a înregistrat și în Brăila și în Craiova.
Citește și: Unele dintre cele mai mari orașe europene, la un pas de o bulă imobiliară
Citește și: În cât timp se vinde un apartament în Iași? Prețurile, în ușoară creștere în 2020
Citește și: Au scăzut prețurile în Cluj-Napoca pe fondul pandemiei? Atât se negociază pe plan local