Peste 41.000 de autorizații eliberate pentru clădiri rezidențiale în 2020

Peste 41.000 de autorizații de construire au fost eliberate, la nivel național, pentru clădiri rezidențiale pe parcursul anului trecut.

În 2020 s-au eliberat 41.311 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Deși s-a înregistrat o scădere față de anul 2019, aceasta a fost destul de restrânsă, cu doar 2,9%, în ciuda provocărilor apărute în contextul pandemiei de coronavirus.

La nivelul regiunilor de dezvoltare cea mai semnificativă scădere a apărut în zona de Sud-Est a țării, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Și în regiunea București-Ilfov s-au eliberat mai puține autorizații pentru clădirile rezidențiale. Diferența a fost în acest caz de 161 de autorizații.

Scăderi au mai apărut și în Centrul țării (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), în regiunea de Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) și în Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), după cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

În schimb, în trei regiuni de dezvoltare s-au eliberat mai multe autorizații anul trecut decât în 2019. Cea mai mare diferență a apărut în Nord-Vestul țării, deci în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. În acest caz, s-au eliberat cu 264 de autorizații în plus anul trecut pentru clădiri rezidențiale.

Trebuie menționat și că doar în luna decembrie s-au eliberat, la nivel național, 3.530 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 12% față de noiembrie și cu aproape 11% față de decembrie 2019.

Sursă: INS

Circa 70% dintre autorizații au vizat zona rurală. La acestea s-au adăugat 541 de autorizații pentru clădiri nerezidențiale, cele mai multe tot în mediul rural.

Citește și: Avans înregistrat la nivelul lucrărilor de construcții. România se menține pe o poziție puternică în UE

Citește și: Salariile din construcții, în creștere. Sub 10% din angajații din țară lucrează în domeniu

Citește și: Top 10 județe unde s-au eliberat cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])